Jak se v autě ochránit před koronavirem?

Jak se v autě ochránit před koronavirem?
Fotografie: skoda.cz
  • Věděli jste, že někteří z vás mohou mít ochranou roušku v auto lékárničce?
  • Důležité je dezinfikovat nejen viditelná místa, ale také ovládání tempomatu, blinkry a podobně

Hlavním pravidlem je omezit kontakt s ostatními na minimum. Pokud je ovšem nějaká z cest nevyhnutelná, chraňte se. „Ideálně nikam nejezděte. Pokud už musíte někam jet, jeďte sami, nebuďte s nikým v autě. Pokud je nutné s někým jet, vyvarujte se lidí s akutními příznaky respiračního onemocnění, používejte respirátor, případně alespoň roušku. Vezměte si kontakt na všechny cestující, aby je bylo možné v případě nákazy dohledat a kontaktovat,“ nastiňuje základní zásady, které by si měl v současnosti každý osvojit, Jana Parmová, vedoucí lékařka Škoda Auto.

Škoda Superb

I když je osobní automobil vlastně taková mobilní izolační jednotka, díky které při nutných cestách, jako je nezbytný nákup potravin, drogerie či léků, výrazně omezíte kontakt s ostatními, důležité je mít na paměti, že rizika i při cestě vozem stále trvají.

Dezinfikujte

Když už se styku s dalšími osobami nevyhnete a nevyhnutelné je i cestování automobilem, věnujte se intenzivně preventivním hygienickým opatřením. „Všechny povrchy, kterých se dotknete, dezinfikujte před jízdou i po jízdě, obzvlášť pokud s někým auto sdílíte nebo jste někoho vezli,“ říká lékařka Parmová.

Pojměte tuto očistu opravdu důkladně, dezinfekce částí jako volant, řadicí páka, ruční brzda, kliky, madla nebo ovládací prvky rádia a infotainmentu napadne téměř každého, ale nezapomeňte ani na páčky pod volantem (směrovky a stěrače), ovládání tempomatu, loketní opěrku, ovládání nastavení sedadel, rám dveří a kliky z vnějšku vozu nebo třeba madlo zavazadlového prostoru. Tyto zásady platí dvojnásob pro řidiče vozů taxi a další řidiče, kteří přepravují pasažéry.

A čím vůz dezinfikovat? Organizace Consumer Reports například radí využít některé prostředky, které již možná máte doma. Proti koronaviru zabírá nejméně sedmdesátiprocentní roztok alkoholu a třeba isopropylalkohol nijak neublíží žádnému z běžných povrchů v autě. K čištění dílů ho totiž využívají i samotní výrobci automobilů a jejich subdodavatelé. Alkoholem lze pro větší klid v duši podle Consumer Reports otřít i samotné čalounění sedadel a další „měkké“ povrchy v autě. Ale pozor, nikdy je takto nepromáčejte. Alkohol by neměl poškodit ani čalounění z kůže či umělé kůže, ale příliš intenzivní čištění alkoholem může poškodit probarvení materiálu: nedrhněte tedy sedadla a další kožené části příliš intenzivně. Kožené povrchy je po čištění vhodné ošetřit ochrannými prostředky na kůži.

Rouška je ohleduplnost, respirátor ochrana

Obzvlášť pokud cestujete s pasažéry a u někoho z posádky existuje riziko, že již mohl přijít s nákazou do styku, používejte i ochranné pomůcky, tedy roušky a respirátory. Klasická látková rouška nositele před virem neochrání, ale může významně snížit riziko přenosu od svého nositele. I jen ta základní rouška na obličeji je tedy jistým ohleduplným gestem vůči spolucestujícím a může riziko nakažení zmírnit. Ke skutečné ochraně ale slouží respirátory nejméně třídy FFP3.

Škoda Auto

Mimochodem, možná to motoristé netuší, ale mnozí z nich mají roušku ve své autolékárničce. V některých evropských zemích totiž byla donedávna součástí její povinné výbavy, někde stále ještě rouška povinná je. Podívejte se tedy do své autolékárničky, jestli v ní náhodou roušku nemáte.

Po každém čištění vozu radí doktorka Parmová auto také důkladně vyvětrat. A s větráním souvisí i další rada: vyčistěte si klimatizaci. Ne, nejezděte kvůli tomuto úkonu do autoservisu, na to teď opravdu není vhodná doba. Ale pořídit se dají (třeba on-line nebo u čerpacích stanic) i specializované spreje na domácí čištění klimatizace a ventilačního systému auta. Ty sice nejsou tak účinné jako profesionální čištění, ale opět mohou pomoci zmírnit riziko: samotný dezinfekční sprej nemusí koronavirus zahubit, ale čistší okruh vytápění a klimatizace znamená nižší riziko usazení zákeřného viru v něm.

Bezpečné tankování

Pokud i v aktuální situaci autem jezdíte a je to nadále nezbytně nutné, je velmi pravděpodobné, že dříve nebo později budete muset také natankovat. I na čerpacích stanicích dbejte zvýšené opatrnosti a maximálně se věnujte hygienickým opatřením. Omezte na minimum kontakt s personálem, vybírejte třeba samoobslužné čerpací stanice a po čerpání hmot si ihned umyjte ruce nebo si je alespoň vydezinfikujte dezinfekčním prostředkem na ruce – ten byste měli v autě vozit v dostatečné zásobě.

Při placení za odebrané pohonné hmoty ideálně využijte některou z moderních metod: například bezkontaktní platební kartu či mobilní telefon. U řady čerpacích stanic lze bezkontaktní způsoby placení využít i přímo u stojanu, takže není nutné navštěvovat provozovnu. A mimochodem, riziko snížíte i tak, že tentokrát nádrž naplníte celou a k benzínce tak nebudete muset brzy znovu.

Ačkoli se mohou některá opatření proti šíření koronaviru zdát jako drastická a přehnaná, vysoká míra opatrnosti je namístě. Čím více budeme tato opatření respektovat, tím více snížíme riziko přenosu nákazy a tím dříve se opět životy nás všech budou moci vrátit do normálních kolejí. Buďte tedy ohleduplní, omezte kontakt s ostatními i jakékoli cesty automobilem jen na ty nejnutnější případy, nezapomínejte na důkladné mytí rukou a používejte dezinfekci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze