Harley-Davidson překvapil rostoucím ziskem. Dobré znamení pro elektrické motocykly

Harley-Davidson překvapil rostoucím ziskem. Dobré znamení pro elektrické motocykly
Fotografie: Harley-Davidson
  • Výrobci ikonických motocyklů z Milwaukee v posledních letech klesaly zisky
  • Letos se pochlubil zásadním obratem
  • Je to důležitý signál pro motocyklové výrobce

První čtvrtletí 2021 přineslo značce Harley-Davidson nečekaně výrazné zlepšení téměř všech ekonomických ukazatelů. Zisk na akcii stoupl podle elecktrek.co na 1,69 USD (36,37 Kč), což je více než tronásobné meziroční posílení (za 1. kvartál 2020 to bylo 0,46 USD). Celkové tržby se navršily o více než sto milionů dolarů na výsledných 1 232 107 000 USD (26,525 mld Kč). Podobně vyrostl i čistý zisk na 259 144 000 USD (5,578 mld Kč). Skokové vylepšení je výsledkem tvrdé restrukturalizace a úsporných opatření, která omezila nevýrobní výdaje na polovinu. Čísla zhruba dvakrát předčila odhady analytiků, sám Harley-Davidson upravil odhad letošního růstu tržeb z dřívějších 20–25 % na 30–35 %. Po zveřejnění reportu také narostla hodnota akcií o 9,85 %.

Dobré ekonomické zprávy by také mohly urychlit splnění závazku rozsáhlé elektrizace výrobního programu, který patří do velkého pětiletého plánu Hardwire. Ten oznámil v únoru nový generální ředitel Jochen Zeitz spolu s vytvořením nové divize elektrických motocyklů. Ta by měla poskytnout lepší agilitu při jejich vývoji i výrobě. Elektrické motocykly se mají stát jedním ze dvou hlavních tahounů ekonomického růstu motorkárny, která se v posledních letech potýkala s vleklými ekonomickými potížemi. Tím druhým samozřejmě nadále zůstanou vysoce ziskové těžké klasické motocykly, choppery a customy.

Může to znít překvapivě, ale Harley-Davidson patří mezi průkopníky elektrických motocyklů. K jejich vývoji se akcionářům zavázal již v roce 2014 a projekt LiveWire vyvrcholil o pět let později uvedením prvního elektrického H-D na trh. To americké legendě pomohlo získat náskok, který by teď ráda zúročila v podobě oživení prodejů a posílení značky. Ta každopádně zveřejnila první skeče a informace až o čtyřech chystaných elektrických modelech. Mezi nimi nechybí lehčí motocykl, elektrické horské kolo a zajímavý moped. Na trh měly proniknout už příští rok, ovšem pandemie covidu tyto smělé plány odložila. Podobně jako debut originální elektrických bicyklů, které se měly představit už před rokem. Jejich osud byl nahnutý, ovšem nakonec se pod obchodním názvem Serial One na trh přeci jen dostanou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze