Gogoro představilo dva nové elektrické skútry s vyměnitelnými bateriemi

3
Gogoro představilo dva nové elektrické skútry s vyměnitelnými bateriemi
  • Dojezd na jedno nabití je více jak 100 kilometrů
  • Baterie se dle slov výrobce dá vyměnit už za 6 sekund
  • Zrychlení z klidu na 50 km/h proběhne za 3,9 sekundy

Taiwanský výrobce elektrických skútrů Gogoro představil 2 nové modely s vyměnitelnými bateriemi a dojezdem přes 100 kilometrů: Gogoro 2 Delight jako malý lehký skútr a Gogoro S2 vyšší modelové řady. Oba skútry mají vyměnitelné baterie. Výrobce slibuje, že baterii lze vyměnit za 6 sekund.

Výkon elektromotoru u verze Delight je 6,4 kW (8,6 koní) a malý motocykl je schopen dosáhnout rychlosti 88 km/h. Designový trend většiny výrobců konvenčních skútrů se vrací zpět do 50tých let 20. Století, avšak design Gogoro 2 Delight se více podobá klasickému skútru 125 ccm.

Gogoro

Výkonnější model Gogoro S2 nabízí výkon 7,6 kW (10,2 koní) a je schopen vyvinout rychlost okolo 100 km/h. Z 0 na 50 to zvládne za 3,9 s. Oba modely komunikují s mobilní aplikací, která umožňuje množství nastavení a mimo jiné také rozpozná majitele, aby se předešlo krádeži. Skútry jsou navíc různě barevné a chlubí se spoustou designových vychytávek. Lidé se tak můžou odlišit od ostatních, což je na 23milionovém ostrově s více než 14 miliony skútrů veliké plus.

Dojezd obou verzí je s 1,3kWh baterií přes 100 km. Gogoro vymyslelo inovativní způsob nabíjení přes stanice, kde si uživatel vymění své baterie za nově nabité. Výměna je jednoduchá a nezabere více než půl minuty. Výměnné stanice fungují podobně jako prodejní automaty a majitelé skútrů k nim mají víceméně neomezený přístup. Na Taiwanu Gogoro provozuje 568 stanic a v Taipei jsou stanice od sebe zhruba 1 každý kilometr.

V Berlíně chystá Gogoro společně s Boschem otevřít půjčovnu elektrických skútrů. Cena pronájmu byla stanovena na 3 eura za 30 minut. Na Taiwanu pak Gogoro Delight 2 stojí 1 656 USD (35 tisíc korun) a Gogoro S2 pak 2 055 USD (44 tisíc korun). Momentálně již Gogoro provozuje sdílení skútrů v Paříži, kde si testuje evropský trh.

Elektrickým skútrům v redakci fandíme, snižují emise ve velkých městech a při dnešní hustotě dopravy ve městech představují efektivní způsob dopravy.

Diskuze ke článku
Jana
Ahoj, potrebovala bych doporuceni na nejaky elektricky skutr, ktery bych mohla poridit pro syna, prosim mate nekdo nejake osobni zkusenosti? dekuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze