Ford se opět chystá na závod Pikes Peak. Rekord má pokořit jeho elektrická dodávka

Ford se opět chystá na závod Pikes Peak. Rekord má pokořit jeho elektrická dodávka
Fotografie: Ford
  • Výkon poklesl o 600 koní
  • Novinkou jsou aerodynamické změny a pokles hmotnosti
  • Supervan 4.2 nyní disponuje třemi elektromotory

Když se na loňském Festivalu rychlosti v Goodwoodu představil zběsile rychlý elektrický Ford SuperVan, snad všichni byli ohromeni jeho technickými parametry. Výkon 2 000 koní, čtyři elektromotory a závodní kokpit v těle dodávky, to vše bylo důkazem, že Ford stále umí stavět pořádná sportovní auta. Nyní se americký výrobce začal připravovat na další ročník závodu Pikes Peak, přičemž dle topgear.com se zde má ukázat upravená verze modelu SuperVan. Ta dostala označení „4.2“ a jelikož půjde o elektromobil, tato číslovka rozhodně nijak neodkazuje na objem motoru. Letošní ročník závodu Pikes Peak se pojede právě dnes (24.6.) a cílová rovinka se bude nacházet ve výšce 4 300 metrů nad mořem.

A co je vlastně u modelu SuperVan 4.2 nového? Vůz dostal lehce přepracovanou aerodynamiku a společně s tím byl vyměněn přední splitter a přibyl masivní zadní spoiler. Oproti předchůdci zmizel jeden elektromotor, takže zběsilá elektrická dodávka má nyní jeden elektromotor vpředu a dva vzadu. To si vyžádalo pokles výkonu z 2 000 na 1 400 koní. Otázkou je, co k tomu Ford vedlo a zda nebyla původní porce koní prostě už příliš. Po technické stránce se SuperVan 4.2 dočkal o něco silnějších poloos a taktéž výkonnějšího systému regenerativního brzdění. Za novými hořčíkovými kovanými koly se pak nachází silnější karbon-keramické brzdy. Neméně důležitým prvkem je i baterie osazená Li-polymerovými NMC články od společnosti STARD.

Elektrická dodávka se navíc dočkala celé řady karbonových dílů, což ještě více snížilo celkovou hmotnost. Za volant se posadí legenda motoristického sportu Romain Dumas, což by mělo zaručit další z úspěchů, kterých Ford historicky opakovaně dosáhl v tomto typu závodu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze