E.ON otevřel v ČR nový typ nabíjecí stanice. Energii čerpá přímo ze slunce

 E.ON otevřel v ČR nový typ nabíjecí stanice. Energii čerpá přímo ze slunce
Fotografie: E.ON
  • Systém je osazen bateriovým úložištěm o kapacitě 34,8 kWh
  • V případě nedostatku solární energie se stanice přepne na záložní zdroj
  • Stanice má k dispozici 18 kusů fotovoltaických panelů s celkovým výkonem 8,1 kWp

Společnost E.ON instalovala u svého prvního firemního zákazníka dobíjecí stanici pro elektromobily, která čerpá energii přímo ze slunce. Tou mohou řidiči dobít u prodejny Penny Market v Praze Lehovci. S firmou Penny Market spolupracuje E.ON dlouhodobě i na dalších řešeních, jako jsou fotovoltaické elektrárny na střechách prodejen. Řidiči elektromobilů tak najdou u prodejny na pražském Lehovci rychlodobíjecí stanici, která je pod přístřeškem, na kterém je osazeno 18 kusů fotovoltaických panelů s celkovým výkonem 8,1 kWp. Celé zařízení je konstruováno tak, že řidiči, kteří přijedou, budou při slunečném počasí čerpat energii přímo z panelů na střeše nad dobíječkou.

„Před rokem jsme otevřeli naší první dobíječku, která čerpá energii přímo ze slunce u Břeclavi. Chtěli jsme tuto technologii, která kombinuje fotovoltaiku, bateriové úložiště a dobíječku, sami vyzkoušet a otestovat tak, abychom ji mohli nabídnout i našim zákazníkům, protože vždy nabízíme řešení, které sami používáme. Dobíječka s fotovoltaickými panely se osvědčila. Ukázala svůj potenciál, i proto jsme ji mohli postavit a zprovoznit pro společnost PENNY, která se tak stala našim prvním zákazníkem, který takovou technologii využil a se kterým dlouhodobě spolupracujeme na dalších energeticky úsporných řešeních“, vysvětlil Martin Klíma, vedoucí oddělení Mobility Services společnosti E.ON.

Celý systém je navíc osazen bateriovým úložištěm o kapacitě 34,8 kWh, takže řidiči budou moci dobíjet elektřinou, i když nebude svítit slunce. A pokud se stane, že by došla energie i v bateriovém úložišti, tak se systém přepne na odběr elektrické energie ze sítě. „Nestane se, že by pro elektromobily došla energie. Na více než 90 % procentech našich stanic navíc dodáváme elektrickou energii nakoupenou z obnovitelných zdrojů, což je případ i této lokality, takže za každé situace budou řidiči dobíjet zelenou elektřinu“, dodává Martin Klíma. E.ON postavil první dobíjecí stanici u prodejny Penny Market na pražském Lehovci již v roce 2018 a od té doby stojí rychlodobíječky E.ON Drive u celkem 10 marketů Penny napříč republikou. Nejnovější stanici E.ON zprovoznil v únoru v Příbrami. Ta na Lehovci patří k nejvytěžovanějším ze všech těchto lokalit. Postupně vznikají stanice i u dalších obchodů. Celkem by jich mělo v blízké budoucnosti stát padesát.

Společnosti E.ON a Penny Market nespolupracují pouze v oblasti e-mobility, ale i v dalších oblastech energeticky úsporných řešení. V minulém roce začal E.ON s instalací FVE elektráren na střechy budov jednotlivých marketů Penny Market. Na jedenácti objektech už fotovoltaika funguje a celkem by jich mělo být hotových více než 30. V drtivé většině se jedná o fotovoltaické panely o výkonu 99 kWp, které mohou během roku vyrobit až 99 MWh elektrické energie. V několika málo případech pak E.ON realizuje fotovoltaické elektrárny s menším výkonem, a to kvůli omezení kapacity distribuční soustavy v dané lokalitě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze