Elon Musk prozradil, jak velkou baterii bude mít tahač Tesla Semi

5
Elon Musk prozradil, jak velkou baterii bude mít tahač Tesla Semi
Fotografie: Tesla
  • Plně elektrický tahač dostane baterii s kapacitou 500 kWh
  • Údaj o dojezdu je o poznání horší, než na co Tesla lákala dříve
  • Časem má dorazit i verze s prodlouženým dojezdem

Podle electrek.co přijde roky očekávaný tahač Tesla Semi s mnohem nižší kapacitou baterií, než se původně uvádělo. Prvotní zprávy o žhavé elektrické novince přitom prozrazovaly, že Tesla Semi bude potřebovat pro svůj vysoký dojezd baterii o kapacitě 600 až 1 000 kWh. Jenže pokud by se tak stalo, elektrický tahač by sice nabídl obří dojezd na plně nabité baterie, ovšem kromě toho by už v základní verzi stál příliš mnoho peněz. Tesla tak nejspíše pustí do výroby model Semi s bateriemi o kapacitě jen 500 kWh, což je hodnota, kterou nyní v rozhovoru potvrdil sám Elon Musk.

Tesla sice hodlá nasadit do výroby nový typ baterií s označením 4680, ovšem ani to nemusí být výhra. Semi je totiž od svého představení brána jako plně elektrický tahač, jenž má být schopný ujet na jeden zátah i 1 000 km. S menší kapacitou baterií se však takový dojezd stává méně reálným. Zatím se také neví, zda 500kWh baterii dostane jen základní verze tahače, nebo se jedná o celoplošný prvek výbavy, který nepůjde nikterak vylepšit ani v rámci příplatků. Časem má totiž dorazit i verze s prodlouženým dojezdem.

Diskuze ke článku
Radek Tuček
Radek Tuček
Myslím si,že projekt elektrického tahače je ještě větší kravina,neż osobní elektromobilita.
Jak se ukazuje v zemích,kde šílení sluníčkáři prosadili obří dotace na osobní elektroauta a zároveň zavřeli jadernė elektrárny.
Dobíjet je budou asi třením liščího ocasu o ebonitovou tyč.
U nákladní dopravy ,kde většina přepravy probíhá in time,na čas,je zcela nemožné sladit logistiku přepravy s nabíjením baterií.
Argument,že se baterie dobijí,když bude řidič dělat pauzu,je zcela lichý.Jiż dnes je obrovský problém najít místo na pauzu pro běžný kamion,natož pro tento zázrak,který bude potřebovat ještě nabíječku.
Úplně to vidím,jak budou super rychlé nabíjecí stanice u każdé firmy,na každèm parkovišti u dálnice....
Michal Achjo Kopecky
Michal Achjo Kopecky
Na náklad zbyde díky váze baterií místo jako v kombíku. A dojezd je spíš pro legraci. Tahače na baterky jsou výplodem chorého mozku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze