Elektrický tahač od Tesly využije dosud nevídanou rychlost nabíjení. Bude to hukot

9
Elektrický tahač od Tesly využije dosud nevídanou rychlost nabíjení. Bude to hukot
Fotografie: Tesla
  • Tesla Semi by se měla nabíjet výkonem okolo 1 MW
  • V Nevadě již vyrostlo první nabíjecí místo s několika stojany
  • Finální verze vozu dorazí na trh až příští rok

V rámci představení dlouho očekávaného modelu Semi musela Tesla vyřešit způsob, jakým bude její první elektrický tahač nabíjet. Odpověď nyní přináší electrek.co. Díky vysokému výkonu a náročným požadavkům, které budou na nákladní vůz kladeny, není možné, aby nabíjení trvalo několik hodin. Řešením se zdá být nový typ nabíjecí stanice, která dokáže dodat do baterií nákladních vozidel dojezd 400 mil (644 km) za pouhých 30 minut. Výkon nabíjení by mohl být okolo 1 MW a nabíjecí stanice ponesou označení Megacharger. První takové nabíjecí místo již vzniklo u Gigafactory Nevada, kde je k vidění několik stojanů určených pro nabíjení Tesly Semi.


Nabíjecí stanice prozatím poslouží převážně pro testování nabíjení tahačů Semi, které se budou pohybovat po trase mezi Fremontem a Gigafactory Nevada. Časem by navíc Tesla měla představit i svůj vlastní nabíjecí standard, jenž bude určen pro elektrické nákladní vozy a tahače. A zatímco nabíjení Tesly Semi je takřka vyřešeno, samotné dodávky vozidel do rukou zákazníků byly odloženy až na počátek příštího roku. Finální verze tahače nabídne ještě vyšší kapacitu baterií a v sázce je i jejich nový typ.

Diskuze ke článku
Alex Ander
Alex Ander
Chci videt ten kabel. Bude se chladit kapalnym dusikem?
Ada Friml
Ada Friml
V časech energetické krize tyto vymoženosti????Jak zavánějící špínou politickyekonomickou...!!!!
Josef L
Josef L
Ano, teď se budou tyhle věci výborně prodávat, počítám že co nevidět si objedná Amazon 100 tis. těchto tahačů :)))
Filip Es
Filip Es
To znamená že každé dobíjecí místo bude muset být vybaveno obří baterií aby to netýralo síť. Ale chtěl bych vidět ten kabel, a na jaké napětí to bude fungovat? Neumím si představit že laik bude brát do ruky něco jako kabel s konektorem co bude na více jak 1kV /1000A

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze