Ekologičtí aktivisté přitvrzují. Gigafactory Berlin stojí po sabotážním útoku

3
Ekologičtí aktivisté přitvrzují. Gigafactory Berlin stojí po sabotážním útoku
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, fDrive.cz
  • Továrna Tesla v Grünheide byla zastavena a evakuována po násilném přerušení elektrického vedení
  • Společnost neočekává rychlé obnovení výroby
  • Ke zodpovědnosti se přihlásila ultralevicová aktivistická organizace

V úterý 5. 3. 2024 brzy ráno se ocitla Gigafactory Berlin potmě. Zatím neznámí pachatelé totiž podle B.Z. Berlin zapálili VVN sloup elektrického vedení i s transformátorem nedaleko továrny ve 4.50 hodin, čímž odřízli od napájení nejen samotnou automobilku, ale také nedaleké město Erkner s 12 tisíci obyvateli a také několik čtvrtí na jihozápadě Berlína. Bez proudu je i průmyslová zóna Freienbrink vedle Gigafactory, kde mají logistické sklady firmy typu Edeka a další.


Záchranné složky po příjezdu na místo požáru objevily vedle hořícího transformátoru stan ekologických aktivistů s nápisem „Zde je zakopána výbušná munice!“, kvůli čemuž se zásah zastavil a byli povoláni pyrotechnici. Teprve po jejich svolení začala likvidace požáru. Nejvíce je postižena automobilka Tesla, která v poslední době čelí stupňujícímu tlaku ekologických aktivistů kvůli záměru rozšířit zastavěnou plochu a kácet další kus lesa. Právě v místech, kde se má kácet, se utábořili v korunách a fakticky tak brání realizaci záměru. V tuto chvíli není jasné, zda stejné organizace jen přitvrdily své nátlakové metody, nebo jde o práci jiného subjektu. K útoku se každopádně na webu přihlásila ultralevicová organizace Volcano Group, která hovoří o technofašistech, zeleném kapitalismu, totalitním technologickém útoku na společnost a bezprecedentním vykořisťování v Gigafactory Berlin. Sice zatím nepadlo slovo terorismus, ovšem o sabotáži už se mluví.

Tesla sdělila, že výrobu zatím neobnovila, škody jdou do milonů a Musk osobně na své síti X hovořil o nejhloupějších ekoteroristech na zemi, nebo jejich loutkách, které se snaží zastavit výrobu elektromobilů. O perfidním útoku na energetickou infrastrukturu, který bude mít patřičné následky, hovořil i braniborský ministr vnitra Michael Stübgen. Tento čin každopádně věci ekoaktivistů, kteří dosud v počtu 100 hlav mírumilovně protestovali kolem továrny (k čemuž mají od policie svolení do 15. března), příliš nepomohl.

Nejde o první útok podobného druhu na tento závod. Již v roce 2021 vyřadili žhářskými metodami část přívodu elektřiny, ovšem tehdy s mnohem menšími následky. O rok později pro změnu vypukl požár uvnitř továrny bez vnějšího přičinění.

Diskuze ke článku
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Tohle už je moc, ne? Hned bych ti levičáky poslal za mříže na hooodně let, když je chtí. A věřím, že je chytí. Zajíváme, že nesabotují výrobu SUV Mercedesu, BMW, Audi nebo VW.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze