Gigafactory Berlin po žhářském útoku opět vyrábí. Dříve, než se čekalo

4
Gigafactory Berlin po žhářském útoku opět vyrábí. Dříve, než se čekalo
Fotografie: E.DIS
  • Továrnu se po útoku aktivistů na energetickou infastrukturu podařilo restartovat již po týdnu
  • Původně se počítalo s výpadkem, trvajícím do konce tohoto týdne
  • Tesle vznikla škoda přinejmenším ve vyšších jednotkách milionů eur

O úmyslně založeném požáru, který zničil sloup VVN 110 000 V s transformátorem u Steinfurtu a přerušil dodávku energie do Gigafactory Berlin, ostatních subjektů ve stejném areálu a do několika okolních sídel včetně okrajových částí Berlína, jsme vás již informovali. Nyní přišel tamější správce energetické infastruktury E.DIS s aktualizací, podle níž se provoz v automobilce v Grünheide podařilo již obnovit, a to o několik dnů dříve, než se počítalo. Hlavní zásluhu na tom mělo urychlení opravy elektrického vedení jmenovanou firmou, na níž se pracovalo non-stop a která byla ukončena úspěšným znovuzapojením jmenovaných subjektů v pondělí 11. 3. 2024 ve 20.45.


K útoku se přihlásila tajná skupina Volcano, která ve veřejném dopise popsala, jak Tesla zlovolně vykořisťuje Zemi, zdroje, lidi i pracovníky a oplátkou chrlí každý týden 6 000 SUV, zabijáckých aut a monstrózních pick-upů. A také jak přesně útok na veřejnou infrastrukturu probíhal; aktivisté prý rozpoutali velký požár s pomocí vysoké hromady pneumatik a s cílem narušit pevnost a stabilitu stožáru, což se také povedlo. Následný zásah hasičů pak zkomplikovali na místě zanechanou zprávou, že tam zakopali velké množství munice. Následné opravy pak probíhaly s rozsáhlým nasazením pracovní síly i techniky a pod dozorem policie.

Diskuze ke článku
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Škodu bych soudně obratem a tvrdě vymáhal po pachatelích, to se asi taky bude dít. Tohle je opravdu moc, tohle není už protest, ale ani obyčejný vandalismus, je to normální sabotáž a organizovaný zločin, asi tohle nedal dokupy jeden člověk.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze