Co umí firma HERE a její cloudové mapy?

Co umí firma HERE a její cloudové mapy?
  • Firma vlastněná předními německými automobilkami vyvíjí vlastní cloudové mapy
  • Vozidla budou moci navzájem sdílet informace o dopravě

O společnosti HERE jste dost možná již slyšeli. Donedávna značku používala finská Nokia. HERE je synonymem pro velmi kvalitní navigace a mapové aplikace v mobilních telefonech a tabletech různých platforem. A za pár let budete možná používat její data, i když aplikaci HERE ve svém telefonu, tabletu nebo počítači nemáte. HERE v minulém roce od Nokie odkoupily automobilky Audi, BMW i Daimler. Firma se nadále specializuje na precizní mapování naší matičky Země. 5. ledna 2016 firma HERE oznámila novou mapovací technologii, vyvíjenou speciálně pro automobilové systémy a autonomní řízení. Služba se jmenuje HD Live Map a bude založena na principu sdílení dat přes cloud.

Mapa firma HERE

Každá ze tří zainteresovaných automobilek pravidelně dodává do společnosti data ze senzorů ve svých vozech. Mimo novou a dobře značenou dálnicí se autonomní automobily potýkají s nemalými problémy, a tak je detailně zpracovaná mapa základem úspěchu. Vůz se totiž nemůže spoléhat pouze na svoje senzory, neboť ty nevidí ani za první roh budovy. Celý systém musí být mnohem sofistikovanější a musí umět perfektně komunikovat jako celek.

Mapa firma HERE

To nejzajímavější na řešení problému pomocí cloudu je přímý přenos dat do map. Mapa samozřejmě obsahuje informace o infrastruktuře: počet jízdních pruhů, maximální povolenou rychlost nebo záznamy o dopravě. To ale není všechno. Firma HERE simultánně mění v mapách aktuální stav dopravy pomocí dat o rychlosti projíždějících vozidel.

Mapa firma HERE

„Čím více se blížíme plné automatizaci dopravy, tím více řidiči potřebují mít jistotu, že jejich vůz dělá ta správná rozhodnutí,“říká Floris van de Klashorst, viceprezident HERE. Dodává, že přesně to zajistí jejich systém, který kontroluje aktuální stav vozovky svými HD live mapami. Vůz se tedy nebude muset tolik spoléhat na senzory.

Výhoda cloudu tkví také v rychlosti zavedení informací do databáze. V momentě, kdy auto zjistí změnu dopravního značení, ihned pošle informaci o změně na cloud. Auta si tak navzájem budou pomáhat a zlepšovat kvalitu a aktuálnost map s každým najetým kilometrem. Pro příklad – když bude na dálnici uzavřen jeden z pruhů, první vozidlo pošle informaci na cloud a všechna ostatní auta budou moci reagovat na změnu již několik kilometrů před zúžením. Mapa je primárně vyvíjena pro autonomní řízení, jistě ale pomůže i milionům řidičů.

Zdroje: company.here.com, techcrunch.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze