ČEZ zrychluje nabíjení u dálnice D1

1
ČEZ zrychluje nabíjení u dálnice D1
Fotografie: ČEZ
  • Nabíjecí síť ČEZ dnes už čítá 340 stanic
  • Plánuje se výstavba ultrarychlých stojanů s výkonem až 180 kW
  • Nový nabíjecí hub vznikl v Průhonicích

Do roce 2025 plánuje ČEZ vybudovat síť 800 stanic, která bude mít čtyřnásobný souhrnný výkon ve srovnání s dneškem. Dosáhne toho mimo jiné postavením desítek tzv. dobíjecích hubů, lokalit s třemi a více stojany, umístěnými na místech s nejsilnějším provozem u hlavních tahů a ve městech. Právě takové lokality dobíjecích stanic omezí čekání na dobíjení a díky ultrarychlým stojanům o výkonech nad 100 kW zkrátí dobu dobíjení o desítky minut. Jedním z takových míst jsou Průhonice, kde je elektromobilistům k dispozici nově deset stojanů, z toho 4 ultrarychlé o výkonu až 180 kW.

Na přelomu roku se počet čistě elektrických aut v České republice dostane k hranici deseti tisíc, jen letos přibyly dalších dva tisíce. V poslední době se také ukazuje, že pokrytí poptávky po veřejném dobíjení na nejfrekventovanějších místech bez prostojů a čekání už spolehlivě zajistí jen větší počet dobíjecích stojanů. Cíleně se proto zaměřujeme na výstavbu těchto kumulovaných dobíjecích míst jako byla v poslední době sedmička stojanů v Teplicích, osm stanic na dálnici D5 na půl cesty mezi Prahou a Rozvadovem a nově teď dobíjecí hub v Průhonicích,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

Diskuze ke článku
Michal Němec
Michal Němec
To umisteni mi prijde tragicke.
Ty 50kW meli dat nekam na parkoviste k OC Cestlice, at ma clovek co delat po cas nabijeni, takhle muze akorat do Lidlu pres silnici.
A ty UFC rozdelit na 2 pro jeden smer a 2 pro druhy smer dalnice, jestli jsou teda jen na te pumpe, jak mate v popisku na mape a ta je pristupna jen z dalnice smer z Prahy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze