ČEZ postavil v Hradci Králové další dobíjecí hub. Obslouží 24 aut najednou

3
ČEZ postavil v Hradci Králové další dobíjecí hub. Obslouží 24 aut najednou
Fotografie: ČEZ
  • Nabíjecí park v Hradci Králové patří k největším u nás
  • Nabízí 12 rychlonabíjecích stojanů DC
  • Do budoucna se počítá s navyšováním rychlosti

ČEZ, provozovatel největší nabíjecí sítě u nás, otevřel v Hradci Králové další nabíjecí hub, aktuálně největší ve východních Čechách. Jde už o 14. lokalitu, kde lze u stojanů s logem ČEZ nabíjet více než 6 elektromobilů najednou. Ten nejnovější vznikl v obchodním centru Retail Park v Pražském předměstí na jihozápadě města u výpadovky na Pardubice, tedy přímo u čtyřpruhové rychlostní silnice I/37. Na ni je obousměrně napojen mimoúrovňovou křižovatkou. Nabízí 12 stojanů známého typu ABB Terra s přípojkami DC 50 kW CCS/CHAdeMO a AC 22 kW, přičemž u každého z nich se může současně používat některý z DC konektorů a AC konektor. V jednu chvíli tak může nabíjet až 24 elektromobilů, což je u nás zatím vrcholná hodnota.

ČEZ počítá s tím, že v dohledné době nahradí až čtyři z dvanácti stojanů novými s výkonem 180 kW a vyšším. Více než 80 % z téměř 460 stojanů, které ČEZ aktuálně provozuje, tvoří právě tyto 50kW. Ve východních Čechách, tedy na území Hradeckého a Pardubického kraje, nabízí společnost 67 veřejných stanic (z toho 52 rychlých DC), na nichž elektromotoristé za letošní první pololetí odebrali zhruba 280 MWh, což znamená meziroční nárůst o 41 %. V celorepublikovém měřítku se letos očekává prolomení hranice čtyř milionů odebraných kWh a do roku 2025 zprovoznění 800 nabíjecích stojanů.

Diskuze ke článku
Karel Schmidt
Karel Schmidt
Tohle mi moc nedává smysl, nabíjení u obchodního centra s 50kW bych rozšiřoval postupně podle vytížení. K 50kW totiž nikdo na dlouhé cestě zajíždět nebude. A kdybych to budoval jako dálkový hub, tak tam dám rovnou nějaké 180 kW a ty pomalé případně měním podle vytížení.
Martin Šafránek
Martin Šafránek
Nabíjecí huby u obchodních center nejsou z logiky věci určeny pro nabíjení aut lidí, kteří jen projíždějí. Jsou primárně určena pro nakupující, nebo lidi z okolí
Two Gamers cz
Two Gamers cz
Ten koncept natankuji-nabiju během nakupování byl lákavý když to bylo za rozumný peníz- se spalovakem bych u obchoďáku kde je cena vyšší bych taky nenakupoval ....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze