ČEZ má v České republice více jak 200 nabíjecích stanic

ČEZ má v České republice více jak 200 nabíjecích stanic
Fotografie: cez.cz
  • Až na výjimky mají všechny rychlonabíjecí stanice ČEZu nabíjecí standard CCS Combo, CHAdeMO i Mennekes
  • Většina rychlonabíjecích stanic má maximální výkon 50 kW a 22 kW v případě nabíjení skrz Mennekes

Počet nabíjecích stanic v České republice neustále roste. Množství nabíjecích stanic od ČEZu se během posledního roku a půl zdvojnásobilo. Více než 140 jich umožňuje rychlé nabíjení. Standardem v síti rychlodobíjecích stanic ČEZ je stojan ABB umožňující nabíjení všech modelů a značek elektromobilů. Stojan je vybavený DC konektory s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS o výkonu až 50 kW.

Nabíjecí stanice ČEZ dálnice D1

Momentálně má ČEZ více jak 200 stanic a roste také objem odebrané elektřiny. Objem elektřiny odebrané v síti veřejných rychlodobíjecích stanic Skupiny ČEZ v průběhu 1. čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostl o více než 54 %, na téměř 600 tisíc kWh. Odběry v březnu, který byl z větší části poznamenán vyhlášeným nouzovým stavem v České republice, činily více než 158 tisíc kWh, což je o 13 % meziročně více.

Počet elektromobilů v České republice překonal hranici 3,5 tisíce, když jen za první tři měsíce letošního roku přibylo hodně přes 800 elektrických aut. Je jasné, že poptávku po veřejném dobíjení dynamicky rostoucího počtu vozů dnes už plně zvládnou pokrýt jen lokality se dvěma a více stojany. Právě na takové lokality se budeme chtít cíleně zaměřovat. Do konce roku bychom chtěli překonat hranici celkových 250 stanic v naší síti. Odhadujeme přitom, že objem elektřiny odebrané letos na našich stojanech prolomí hranici 3 milionu kWh. Jsme rádi, že výstavbu sítě můžeme zčásti financovat díky prostředkům z dvojice grantů evropského programu Connecting Europe Facility, v jehož výzvách ČEZ v minulosti uspěl. Díky tomuto grantu se podařilo instalovat i kvarteto stanic v NC Královo Pole,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

Nabíjíme elektromobil: rychlonabíjecí stanice ČEZ

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze