ČEZ hlásí v Olomouckém kraji 60% nárůst objemu nabíjení elektromobilů

7
ČEZ hlásí v Olomouckém kraji 60% nárůst objemu nabíjení elektromobilů
Fotografie: cez.com
  • Pandemii navzdory pokračoval i loni růst odebrané bezemisní elektřiny v síti veřejných dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily
  • V Olomouckém kraji e-auta nejčastěji dobíjela na stanicích v krajské metropoli

V Olomouckém kraji ČEZ aktuálně provozuje 14 veřejných dobíjecích stanic (z toho 12 rychlodobíjecích). Kromě krajské metropole Olomouce jsou také v Jeseníku, Přerově, Šternberku, Uničově, Zábřehu na Moravě a Lipové-lázních. Loni řidiči e-aut na těchto stanicích odebrali celkem 151 034 kWh ekologické energie, tj. palivo na 25 cest kolem světa.

V roce 2019, na jehož konci ČEZ provozoval v Olomouckém kraji pouze 5 stojanů, řidiči načerpali celkem 94 224 kWh. Meziročně tak odběry na stojanech ČEZ v Olomoucké kraji vzrostly o více než 60 %. „Loňský rok byl skutečně hodně specifický, přesto jsme zvládli postavit o 62 procent více stanic než v roce 2019. Odhadujeme také, že zhruba polovina z tří tisíc loni nově registrovaných elektromobilů pravidelně odebírá energii u nás. Letos bychom navzdory pokračující pandemii chtěli udržet loňské tempo výstavby nových stanic. Do pěti let pak cílíme na ztrojnásobení celkového výkonu stanic v naší síti až na 50 tisíc kW. Zaměřovat se budeme jak na další pokrývání „bílých míst“ po celé republice, tak na lokality, kde je možnost navyšování počtu i výkonu stojanů. Jen takové totiž dnes ve vytíženějších místech zvládnou pokrýt dynamicky rostoucí poptávku po veřejném dobíjení,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

Síť veřejných dobíjecích stanic Skupiny ČEZ v České republice čítající aktuálně více než 270 stojanů dodala loni do baterií elektromobilů celkem 2,44 GWh elektřiny. Takové množství energie postačí pro plné dobití 67 825 elektromobilů střední třídy s kapacitou baterie 36 kWh nebo pro cestu flotily 406 e-aut kolem světa. Zároveň jde o více než 24procentní nárůst oproti roku 2019, kdy v celé síti „dobíječek“ elektrická auta načerpala 1,96 GWh.

Zajímavosti od dobíječek

  • Htparádě stanic podle odběrů dominovaly stojany v Olomouci-Nemilanech a u McDonalds Olomouc v OC Haná
  • Nahoru šel celkový počet dobíjení: zatímco v roce 2019 byly stojany ČEZ v permanenci 6 462krát, loni to bylo v 11 587 případech
  • Průměr energie načerpané při jednom dobití postupně klesá: namísto 14,6 kWh v roce 2019 načerpali loni řidiči v průměru 13 kWh
  • ČEZ si na českém trhu dobíjecích stojanů dlouhodobě udržuje zhruba 50% podíl
  • Celkový instalovaný výkon dobíjecích bodů v síti ČEZ v České republice činí 17,8 tisíce kW, což je např. ekvivalent středně velké vodní elektrárny zásobující bezemisní elektřinou domácnosti 50tisícového města.
  • Každá z více než 270 stanic představuje dva dobíjecí body, takže síť může v jednom okamžiku dodávat ekologickou energii do baterií téměř 550 elektromobilů.
  • Řidičům garantuje ČEZ u většiny svých stojanů odběr skutečně bezemisní energie – a to díky certifikaci původu elektřiny z obnovitelných zdrojů operátora trhu OTE.
  • Rychlodobíjecí stanice o výkonu 50 kW, které dnes tvoří 80 % sítě, umožňují dobití většiny kapacity baterií všech typů a značek elektromobilů v řádu desítek minut.
Diskuze ke článku
Jiří Ostarek
Jiří Ostarek
Když je zmíněn Šternberk, tak v rámci plnění manželských povinností musím pravidelně cca 2 x týdně vozit manželku do Kauflandu. Za dobu co tam je nabíječka (nabíjení zdarma) jsem tam viděl jednou nabíjet auto rozvážkové služby a jednou osobní. To je vše. Takže to asi s tím odběrem "ekologické energie" (z uhelných elektráren) asi tak horké nebude.
Josef L
Josef L
Že by se ECO Taxi Olomouc do toho nabíjení tak opřela? :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze