Česko se letos dočká prvních superrychlých nabíjecích stanic. Postaví je PRE

5
Česko se letos dočká prvních superrychlých nabíjecích stanic. Postaví je PRE
  • Stanice budou umístěny na kraji Prahy
  • Nabíjecí výkon bude 150 kW
  • Spuštění by mělo proběhnout na podzim

Pražská energetika chce ještě v letošním roce zahájit ve dvou lokalitách na okraji Prahy provoz nabíjecích stanic s výkonem 150 kW. Takový nabíjecí výkon zatím sice dokážou využít pouze elektromobily Audi e-tron a Tesla Model 3, ale v následujících letech takových aut bude přibývat. V Česku zatím žádné takto rychlé veřejné stanice nejsou, nicméně brzy by se i na našem území měly objevit nabíječky IONITY s výkonem až 350 kW.

PREpoint Penny market Uhřiněves

PRE si instalací chce vyzkoušet technologie pro pozdější širší použití takto rychlých stanic. Pokud budou udělena všechna povolení, měli bychom se spuštění podle předpokladů PRE dočkat letos na podzim. Stanice budou technologicky snadno upgradovatelné na nabíjecí výkon 350 kW, který využije například chystané Porsche Taycan.

TIP: prohlédněte si naši Mapu nabíjecích stanic Česka

PRE momentálně provozuje síť 70 nabíjecích stanic, které umožňují souběžně nabíjet 110 elektromobilů nebo hybridů. V následujících letech stanic výrazně přibude: PRE například bude stavět nabíjecí stanice podél páteřních sítí v Česku v rámci dotačního programu EU a pokrytí silnic zahrnutých do koridorů TEN-T. Zajímavostí je, že i když se dotační program vztahuje pouze na úhradu nákladů stanic s výkonem 50 kW, PRE zamýšlí některé lokality osadit stanicemi s vyšším výkonem 75 kW.

Nabíjecí stanice PRE v pražských Holešovicích
Nabíjecí stanice PRE (ilustrační fotografie)

Více zajímavých informací o plánech PRE se dozvíte v našem rozhovoru, který na fDrive.cz již brzy vyjde!

Diskuze ke článku
Jan
Možná bych upřesnil - nabíjet 150kW zvládne nejenom Tesla Model 3, kterážto zvládne po update software až 250kW, nýbrž i Modely S a X, které jsou ve verzi 2019 nově schopny nabíjet až 200kW.
CarlosEV
zapomněli jste na E.on, který bude ještě letos stavět 150kW na Vystrkově...třeba bude rychlejší než PRE :)

ale i tak palec nahoru !!!
Lubo Mír
Lubo Mír
Vyšší výkon využijí i další elektromobily. Kona, Ioniq, Niro. Mohou nabíjet až 78kilowaty

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze