PRE chystá 125 nových rychlonabíječek. Potřeba nabíjení stále roste

PRE chystá 125 nových rychlonabíječek. Potřeba nabíjení stále roste
  • PRE chce instalovat nové nabíječky na dopravních tepnách po celé České republice a v obytných částech Prahy
  • V loňském roce eviduje PRE nárůst nabíjecích cyklů na téměř dvojnásobek

Pražská energetika dnes registruje tisíc pravidelných klientů sítě nabíjecích stanic PREpoint. Přibývá také počet dobíjení, kdy rozdíl oproti minulému roku je téměř dvojnásobný a míří k hranici 10 tisíc nabíjecích cyklů. PRE reaguje na zvýšenou poptávku po dobíjení a očekávanou penetraci elektromobilů na automobilovém trhu. Proto i v uplynulém roce vzrostl počet dobíjecích stanic v síti PREpoint o 20 nabíjecích míst.

Zvyšuje se nejenom kvantita, ale rozvíjí se technologie dobíjecích stanic, kde PRE momentálně disponuje pěti rychlodobíjecími stanicemi, které dobijí elektromobil do hodiny, a to na dopravně a strategicky důležitých místech. Nejnovější stanice stojí v Praze u začátku dálnice D5 na parkovišti Metropole Zličín. Níže uvedený graf prezentuje celkové množství dobité elektřiny, které koresponduje s výše zmíněnými trendy. Do baterií elektrovozidel loni nateklo ze sítě PREpoint 98 tisíc kWh elektřiny, což je o třetinu více než loni. Elektromobilita je často prezentována jako zelené řešení dopravy, a proto PRE výhradně dodává do všech stanic sítě PREpoint elektřinu z obnovitelných zdrojů.

Spotřeba energie v síti PRE za rok 2018

Síť PREpoint se bude i nadále rozšiřovat, a to i díky dvěma dotačním titulům Ministerstva Dopravy, kdy do tří let bude instalováno 125 rychlodobíjecích stanic na dopravních tepnách po celé České republice a dalších zhruba 80 dobíjecích stanic především v obytných částech Prahy. Do celkové statistiky dobíjení budou přispívat i neregistrovaní zákazníci, tzv. jednorázová dobíjení, která PREpoint umožňuje přes naskenování QR kódu na svých stanicích. Část těchto neregistrovaných zákazníků již tvoří především zahraniční uživatelé elektromobilů, kteří pro dobíjení i placení využívají napojení PREpoint stanic do mezinárodní sítě Hubject.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze