BMW ukončilo produkci modelu i8. Nástupce je v nedohlednu

BMW ukončilo produkci modelu i8. Nástupce je v nedohlednu
Fotografie: BMW Group
  • Posledních 18 kusů vyjelo ve speciální úpravě
  • Jeden z nich dostal unikátní lak karoserie
  • Vyrobeno bylo celkem 20 448 kusů

Placaté sportovní kupé s hybridní technikou se dočkalo svého konce. Minulý týden sjel z výrobní linky v Lipsku poslední kousek a fanoušci BMW mohou smutnit, informuje o tom Autocar.com. Dle oficiálních zpráv navíc vůz jako takový nedostane přímého nástupce. Produkce trvala celých šest let a za tu dobu se na svět podívala také otevřená veze Roadster. Celkem se vyrobilo 20 448 kusů, přičemž posledních osmnáct se dočkalo rozsáhlých individuálních úprav. Tím pádem se jednalo o takovou malou rozlučkovou edici na počest členů BMW i8 Klubu.

Úplně poslední kus pak vyjel v provedení Roadster a dostal zakázkový lak karoserie Portomarino Blue. Zajímavostí je jistě to, že i8 byl vlastně počátkem masivní elektrifikace modelů BMW. Současně se jednalo o auto, které jako první dostalo laserové Matrix LED světla. A čistě pro připomenutí, vůz disponuje hybridním tříválcem TwinPower Turbo o objemu 1,5 litru a výkonu 374 koní. Točivý moment činí 570 Nm a zrychlení z 0 na 100 km/h je otázkou 4,5 sekundy.

Karoserie BMW i8 pak vždy kombinovala hliníkové díly a prvky z karbonem vyztuženého plastu (CFRP). To vše zaručovalo nízkou hmotnost a ideální rozložení mezi nápravy v poměru 50:50. Aktuálně pak v nabídce značky zůstává menší model i3, který je však svým designem a „sportovností“ úplně někde jinde. Budeme tak doufat, že do budoucna si BMW připraví zase něco unikátního, čím své konkurenci vyrazí dech.

BMW i8 Roadster a Coupe – Autosalon Ženeva 2018

Technické parametry BMW i8 Coupe

Kompletní specifikace
Konstrukcekupé, 4 689 × 1 942 × 1 293 mm, 1 535 kg
PohonHybridní (elektřina/benzin), hnaná náprava: 4×4
Výkon275 (170 + 105) kW, 374 (231 + 145) koní
Baterie11,6 kWh
Nabíjeníkonektory: Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 55 km
Cena od
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze