Autonomní auto vám už teď přiveze pití i snack. Zastavíte si ho mávnutím ruky

Autonomní auto vám už teď přiveze pití i snack. Zastavíte si ho mávnutím ruky
  • Společnost Neolix uvádí na trh autonomní auta pro rozvoz občerstvení i zásilek
  • Během 5 let chce prodat 100 000 aut
  • Jedno auto stojí zhruba 700 000 Kč

Autonomní auta se nezadržitelně blíží, než nás ale elektromobil odveze i v Česku ode dveří ke dveřím zcela sám, ještě potrvá mnoho let. V omezené míře se však autonomní vozidla začínají v praxi objevovat už nyní. V testovacím provozu tak v několika městech můžeme potkat osobní minibusy Keolis, se kterým jsem se svezl například v Las Vegas. Podobná vozítka, jen bez lidí, ale naopak s občerstvením, můžete nyní potkat v ulicích některých čínských měst a jejich průmyslových parků.

Například v Shenzenu, domovu mnoha čínských technologických firem, jezdí autonomní auta od společnosti Neolix. Že společnost neznáte? I když prakticky nemá webové stránky v angličtině, je to přední hráč v oblasti autonomních vozidel, který svá vozítka testuje v Číně a arabských zemích.

V Čínském Shenzenu jezdí autonomní vozidla Neolixu jakožto automaty na občerstvení. Výjev jako vystřižený ze seriálu Black Mirror už není sci-fi, ale běžnou realitou. Autíčka jsou vybavena 4 lidary a 16 radary, srdcem autonomní jízdy je pak jízdní počítač Huawei MDC, který údaje ze všech senzorů zpracovává. Neolix cela autonomně jezdí po naprogramovaných trasách s tím, že pokud si chcete něco koupit, stačí na projíždějící auto mávnout rukou jako na taxi. Auto bezpečně zastaví u krajnice a vy si můžete něco dobrého koupit. Právě tento manévr a úkon je podle lidí, kteří za Neolixem stojí, velmi těžký. Vyžaduje totiž výrazné strojové učení, aby auto správně rozeznalo mávajícího člověka a bezpečně u něj zastavilo.

Neolix dále pilotuje autonomní vozidla pro rozvážení zásilek a agresivně vstupuje na světový trh. V průběhu 5 let chce prodat na 100 000 aut. Cena jednoho vozu činí v přepočtu asi 700 tisíc Kč a výrobní kapacita Neolixu v jeho závodě v Changzhou je už nyní 30 000 aut ročně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze