Austrálie začala bojovat proti blokování nabíječek. Hrozí tam tučné pokuty

6
Austrálie začala bojovat proti blokování nabíječek. Hrozí tam tučné pokuty
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Pokuty za blokování nabíjecí stanice jsou nastaveny velmi vysoko
  • Austrálie má velmi řídkou nabíjecí infrastrukturu
  • Postiženi mohou být i samotní majitelé elektromobilů

Elektromobily jsou stále pro mnoho lidí nepochopitelným řešením a s tím související nabíjecí stanice se na mnohých místech světa stávají trnem v oku. Důkazem je časté blokování nabíjecích míst, kam se jednoduše postaví majitel spalovacího vozu a vůbec neřeší, že tím může způsobit potíže někomu, kdo zrovna nutně potřebuje nabít elektromobil. Tomu by ale brzy měla být učiněna přítrž, alespoň co se Austrálie týče. Dle abc.net.au se totiž hned čtyři australské provincie připojily k boji proti neoprávněnému stání na nabíjecí stanici. Tamní řidiči by mohli dostat pokutu až 3 200 australských dolarů, což je 48 tisíc Kč.

Sankce se týkají nejen majitelů spalovacích vozidel, ale pokutu mohou dostat i ti majitelé elektromobilů, kteří obsadili nabíječku a neaktivovali nabíjecí proces. Australská síť nabíjecích stanic je velmi řídká a mnozí majitelé elektromobilů prý z velké části omezují své cesty z jednoho hlavního důvodu: nemožnosti nabít vůz. Takto vysoké pokuty by tak měly sloužit jako odstrašující případ pro ty, kteří by chtěli „zatopit“ elektromobilitě a brzdit její rozvoj. Prezident australské asociace elektrických vozidel Chris Jones pak k celé věci řekl, že i když jsou sankce za blokování dobíjecí infrastruktury vysoké, jsou zároveň nezbytné pro poučení veřejnosti, která často nebere v úvahu důsledky takového jednání.

Diskuze ke článku
Petr Jelínek
Petr Jelínek
Dost často vidím, že místa na nabíjení elektromobilů, jsou obsazena spalováky. Tady bych postupoval už trochu tvrdě a začal bych to normálně odtahovat, jako se to začalo dělat v Německu. Nebo už někdo viděl, že by se elektromobil zastavil u benzínky, přesně na místě, kde se tankuje? To si také nikdo vůbec nedovolí. Pokud se parkuje u benzínky, tak na normálním parkovišti.
Tom ReBlack
Tom ReBlack
Takže člověk si už nedá ani oběd či kávu a bude pěkně čekat, až se vůz nabije. Náhodou se něco protáhne a nabíjení se nepěkně prodraží. :)

Tak tohle je opravdu fajn podpora k osvětě. :D
Tomáš Čermák
Tomáš Čermák
Good!
Josef L
Josef L
Dělání si parkoviště z nabíjecích míst vidím velmi často. V Praze 7 tam běžně parkují PHEV, to samé Praha 4 u Arkád. Nedávno jsem chtěl trochu dobít na sídlišti Barrandov, u nabíječky stál spalovák a na druhém míste Citigo IV, které nenabíjelo. Asi ještě dokážu pochopit, že u nabíječky zaparkuje nějaká ženská, co ani neví, co to nabíječka je, ale když tam parkuje BEV, tak to je prasárna nejvyššího řádu, za to bych dával pokuty 20 tis. Kč. Nekteří dokonce vymyslí, že zastrčí kabel a nenabíjí, tedy kryjí svoje podlé jednání.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze