Apple investoval do čínského konkurenta Uberu

Apple investoval do čínského konkurenta Uberu
Fotografie: Apple
  • Peníze byly investovány především pro porozumění čínskému trhu
  • Nákup může souviset s plánem Applu vyrábět automobil

Přesně jedna miliarda dolarů. Tolik společnost Apple investovala do firmy Didi Chuxing, která se zabývá alternativní taxislužbou. Její tržní podíl je dokonce větší než u největšího konkurenta z Ameriky, firmy Uber. Šéf Applu Tim Cook pronesl, že tento krok povede k lepšímu porozumění čínskému trhu. Firma Didi Chuxing denně zprostředkuje přes 11 milionů jízd, což odpovídá 87procentnímu podílu trhu v tomto odvětví.

Společnosti navíc kryje záda internetový magnát, firma Alibaba. V Číně se Uber nechytá a v únoru dokonce přiznal, že ztratil víc než miliardu dolarů nabízením zlevněných jízd.

Čína je pro Apple druhým největším trhem. Určitě proto není od věci mít trh analyzovaný, především když v dubnu společnost vůbec poprvé od roku 2003 zaznamenala pokles prodejů o 13 procent, hlavně kvůli menšímu zájmu o iPhone. Nemůže mě ale opustit myšlenka, že Apple investoval do aplikace týkající se mobility i proto, aby získal data pro vývoj vlastního automobilu. Zatím můžeme pouze spekulovat, ale v automobilovém světě se o „jablíčkovém“ autonomním automobilu už nějakou tu dobu šušká.

Zdroj: reuters.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze