Americká armáda se začíná zajímat o přírodu. Postupně přejde na elektromobily

Americká armáda se začíná zajímat o přírodu. Postupně přejde na elektromobily
Fotografie: US Army
  • Do roku 2027 chce elektrifikovat všechna svá lehká užitková netaktická vozidla
  • Od roku 2050 bude mít ve flotile výhradně elektromobily
  • Americká armáda již nyní přikročila k razantnímu boji s emisemi

Americká armáda začala uvažovat o tom, že by mohla být mnohem ohleduplnější k životnímu prostředí, a tak si podle electrek.co dala za cíl, že do roku 2050 bude uhlíkově neutrální. Představila proto komplexní klimatickou strategii včetně kroků ke snižování emisí a budování vozového parku elektrických vozidel v nadcházejících letech. Americká armáda uvádí, že takové řešení a strategie pomůže čelit rostoucí globální hrozbě změny klimatu a dále zvýší bezpečnost vojáků, kteří již pociťují dopady oteplování Země. Americké ministerstvo obrany se dokonce nechalo slyšet, že již delší dobu si plně uvědomuje nebezpečí změny klimatu a důležitost jejího řešení.

Ministerstvo obrany tento problém považuje za existenční hrozbu, a proto loni v říjnu vydalo analýzu klimatických rizik, která jsou podrobně rozepsána. Změna klimatu činí svět nebezpečnějším a armáda chce začít jednat. Bohužel má pro to docela pádné důvody. Je totiž masivním znečišťovatelem ovzduší a v porovnání s jinými národy se umístila na 47. místě v globálních emisích uhlíku. Pokud se tedy ministerstvo obrany chce zabývat klimatickými změnami, musí k nim přispívat vlastními silami. Konkrétním cílem je například do roku 2032 snížit emise na polovinu hodnoty, které armáda dosáhla v roce 2005. Do roku 2050 pak má být americká armáda uhlíkově neutrální. K dosažení tohoto cíle má pomoci rozdělených celého programu do tří „linií úsilí“ – instalace, akvizice a logistika a výcvik.

Kromě zlepšení energetické účinnosti a systémů mikrosítí ve všech armádních zařízeních plánuje armáda do roku 2027 elektrifikovat všechna svá lehká užitková netaktická vozidla a do roku 2035 i všechna netaktická vozidla. Zaměří se také na posílení logistického a zásobovacího systému. Změny klimatu si vybraly daň na dodavatelském řetězci, poškodily vojenskou infrastrukturu a zvýšily rizika pro armádní vojáky a rodiny v důsledku přírodních katastrof a extrémního počasí. Americká armáda uvádí, že již začala snižovat spotřebu a náklady na netaktický vozový park, zredukovala vozový park o 18 tisíc vozidel a naopak přidala 3 tisíce hybridních vozů za poslední tři roky. To armádě ušetřilo 50 milionů dolarů, snížilo spotřebu paliva o 13 milionů galonů ročně a snížilo emise skleníkových plynů na míli o 12 %.

Letos plánuje instalaci 470 dobíjecích stanic, což je vzhledem k velikosti jejich globální flotily samozřejmě jen začátek. Elektrifikace však nebude omezena jen na netaktická vozidla. Do roku 2035 chce americká armáda začít využívat taktická vozidla s hybridním pohonem. Od roku 2050 by mělo dojít také na elektromobily, které by tvořily takřka kompletní vozový park. Tato vozidla budou účelově vyrobena pro armádní službu a armáda také vyvine vlastní nabíjecí infrastrukturu potřebnou pro nabíjení při taktickém použití.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze