Zběsilosti není nikdy dost. Tesla chce ještě přiostřit Model X Plaid

2
Zběsilosti není nikdy dost. Tesla chce ještě přiostřit Model X Plaid
Fotografie: Tesla
  • Výbava bude obohacena o Track Mode
  • Informaci potvrdil sám Elon Musk
  • Zatím není známo přesné datum uvedení na trh

Není to tak dávno, co se ostrý režim Track Mode dostal do Tesly Model Y. Nyní se Elon Musk rozhodl, že je na čase další krok kupředu. V rámci Modelu X ve vrcholné variantě Plaid tak bude již brzy možné připlatit za tentýž systém, jak informuje teslarati.com. Track Mode upravuje kontrolu stability a trakce, činnost regenerativního brzdění a chladicí systém vozidla. To vše kvůli dodatečnému zvýšení výkonu pohonné soustavy a taktéž zlepšení ovládání ve vysokých rychlostech. Prakticky se tak dá říci, že Tesla Model X Plaid by mohla konečně vyrazit na závodní okruh, kde by se dodatečný jízdní mód zcela jistě osvědčil.

Aktuálně je navíc toto elektrické SUV nejrychlejším na planetě a ani věhlasná jména z Německa či Velké Británie na něj zatím nestačí. Z 0 na 100 km/h umí zrychlit v čase 2,5 sekundy, přičemž je otázkou, jak moc by se tento čas zlepšil, kdyby vůz disponoval funkcí Track Mode. Nic ale není tak lehké, jak by se na první pohled mohlo zdát. Elon Musk již dříve řekl, že zavedení Track Mode pro konkrétní vozidlo není příliš jednoduchý úkol. Například Model 3 Performance jej má od loňského léta, ale Model Y Performance jej obdržel až loni v prosinci, za což mohl složitý vývoj a implementace do vozu. Možná i z toho důvodu zatím Musk přesně nespecifikoval, kdy přijde řada na Model X Plaid.

Technické parametry Tesla Model X (2021) Plaid

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 5 057 × 1 999 × 1 680 mm, 2 464 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon760 kW, 1 034 koní
Baterie100 kWh (95 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 17 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 20,8 kWh / 100 km, dojezd: 543 km
Cena od2 849 900 Kč
Diskuze ke článku
Martin
Martin
Vzhledem k rychlostním omezením a pravidlům na silnicích mě připadá zvyšování již tak vysokých výkonů nesmyslné. Spousta řidičů a řidiček nezvládne ani dát blinkr nebo dobře zaparkovat. A ovládat takový výkon je jen pro velmi zkušené a zodpovědné řidiče, platí také pro mladé nevyzrálé hejsky, kteří ani neumějí sedět za volantem.
Roman Placer
Roman Placer
Naprostý souhlas, kdyby tu energii radši vložili třeba do zlepšení kvality nebo FSD nebo milionu dalších věcí, udělali by lépe..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze