Volkswagen Sedric: poprvé zcela autonomně

Volkswagen Sedric: poprvé zcela autonomně
  • Vůz má nejvyšší stupeň automatizované jízdy
  • Interiér se obešel bez pedálů i volantu

Volkswagen usilovně pracuje na tom, abychom jej vnímali jako moderní značku. Jeho aktuální směr se natáčí nejen směrem k elektromobilitě, ale také k autonomnímu řízení. „Značky Volkswagen a Audi jsou již dlouho průkopníky autonomní jízdy. Pro nás z toho vyplývá ambice podílet se na vývoji a realizaci také dalších evolučních stupňů na cestě k samořízenému automobilu a uvést je pro naše zákazníky do sériové výroby. Jsme přesvědčeni o budoucnosti této techniky a o jejím dlouhodobém revolučním potenciálu,“ řekl Matthias Müller, předseda představenstva. Ten dále oznámil, že koncern bude v nadcházejících letech investovat do této klíčové technologie několik miliard eur. Navíc získá do svých služeb nejlepší odborníky a spojí síly jednotlivých koncernových značek.

Prvního pohledu na nejvyšší stupeň automatizované jízdy (stupeň 5) jsme se dočkali u studie Sedric. Vůz disponuje tlačítkem „OneButton“, po jehož zmáčknutí vozidlo přijede pro své cestující. Jde samozřejmě o elektromobil s kompletním síťovým propojením. Uvnitř nenajdete žádný volant, pedály nebo přístrojovou desku – s převzetím řízení se u některých typů aut již vůbec nepočítá a Sedric je jeden z nich.

„Jsme přesvědčeni o tom, že zcela automatizovaná vozidla zlepší život v našich městech, zvýší ochranu životního prostředí i bezpečnost. Sedric poskytuje první konkrétní výhled tímto směrem. Je průkopníkem a nositelem nápadů pro autonomní jízdu. Mnoho prvků a funkcí tohoto koncepčního vozu se objeví v nadcházejících letech ve vozidlech našich značek,“ uvedl Müller.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze