Vodíkový sedan Hopium Machina se skvělými parametry už je možné objednávat

8
Vodíkový sedan Hopium Machina se skvělými parametry už je možné objednávat
Fotografie: Hopium
  • Hopium je nově vzniklá automobilka se zaměřením na vodíkový pohon
  • Založil ji francouzský automobilový závodník, vítěz 24h Le Mans
  • Sedan Hopium Machina má mít dojezd přes 1 000 kilometrů a výkon přes 500 koní

Hopium je zcela nová francouzská společnost založená závodním jezdcem Olivierem Lombardem, který se stal nejmladším vítězem třídy v Le Mans, když v roce 2011 získal vítězství LMP2. V té době mu bylo 21 let. Nyní se pouští do výroby aut na vodík. Informaci o tom přináší topgear.com.

Plánuje výrobu špičkových vozidel na vodíkový pohon. Model Machina byl poprvé představen v říjnu loňského roku a nyní byl dokončen skutečný prototyp a otevřeny objednávky. Tento prototyp byl pojmenován jako „Alpha 0“ a jeho úkolem je v zásadě ověřovat spolehlivost systému palivových článků. Tento systém mimochodem umožní sedanu Machina jet více než 1 000 km bez zastávky na tankování a poté k natankování stačí 3 minuty. Nabídne také přes 500 koní a maximální rychlost okolo 230 km/h.

Tato vznikající automobilka nyní přijme maximálně 1 000 předobjednávek, přičemž záloha je 410 eur, tedy něco přes 10 tisíc korun. Cenu samotného auta ale zatím výrobce nezveřejnil.

Diskuze ke článku
Jakub Milata
Jakub Milata
Pěkné auto, škoda že to není čistě elektro, ale vodík :-(
Nejen že to člověk nenatankuje doma, ale skoro nikde. Navíc výroba vodíku je energeticky velmi neefektivní.
Josef Darmovzal
Josef Darmovzal
Myslím, že nemáte tak zcela pravdu. Výroba vodíku je zatím v plenkách ale jen z toho důvodu, že se (skoro) všichni zbláznili do elektřiny. S elektroauty budou velké problémy protože ve výsledku je nebude kde nabíjet a jiné problémy (doba dobíjení, dojezd auta, kapacita elektrické sítě, likvidace baterií atd.). Když se takové prostředky jako jsou vynakládány na elektrifikaci aut vloží do vývoje výroby a distribuce vodíku, tak ten pokrok může jít velmi rychle. A co si budeme namlouvat, tankování vodíku a dojezd vodíkového auta se nedá s elektroauty vůbec srovnat.
Josef Darmovzal
Josef Darmovzal
A ještě krátká poznámka. Vy si tankujete benzin (naftu) doma? Taky jezdíte k benzince. A chtěl bych vidět, jak si lidé budou nabíjet elektroauta na sídlištích, kde jsou tisíce domáctností.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze