Vodíkový pohon vstupuje i do zemědělství skrze německou společnost Fendt

Vodíkový pohon vstupuje i do zemědělství skrze německou společnost Fendt
Fotografie: Fendt
  • Jedná se o první dva prototypy vodíkových traktorů
  • Časem by vodíkový pohon měl nahradit naftu

Vývoj a výroba zemědělských strojů sleduje nejnovější trendy. Německá společnost Fendt představila v minulých dnech svůj první vodíkový traktor. Zároveň analyzuje také další využití vodíkové infrastruktury pro zemědělství. Zemědělství a lesnictví jsou dnes klíčová odvětví, která by měla co nejvíce přispět k naší zelené budoucnosti. Dekarbonizace techniky zapojené do údržby lesních porostů nebo do rostlinné a živočišné výroby je proto velmi důležitá. Vedle vývoje a testování bateriových elektromobilů přichází na řadu také další alternativní způsoby pohonu. Společnost Fendt věří vodíku, a proto představila veřejnosti svůj první vodíkový traktor.

„Vodík může mít v zemědělství a lesnictví do budoucna velké využití. Tato odvětví totiž mohou kromě spotřeby také dodávat velké množství energie, kterou lze využít i při výrobě vodíku. Fendt se podílí nejen na vývoji samotného traktoru, který je poháněn elektřinou z palivových článků, ale je také partnerem projektu H2Agrar, jehož cílem je výzkum vodíkové infrastruktury pro zemědělské využití,“ prozrazuje Viktor Zálešák, produktový specialista společnosti Agromex, která je výhradním distributorem zemědělské techniky Fendt pro ČR. Fendt aktuálně posílá první dva prototypy vodíkových traktorů do ostrého provozu. Budou využívány v reálných podmínkách na dvou zemědělských testovacích farmách v regionu Haren v Dolním Sasku.

Výsledky budou sloužit k dalšímu zdokonalování, dokud nebudou zcela vyhovovat a nebudou moci plně nahradit traktory poháněné naftou. V rámci projektu bude zjišťována také spotřeba vodíku a budou zkoumány technické požadavky na vhodnou vodíkovou infrastrukturu pro zemědělství. Tato zjištění budou tvořit základ pro další výzkum snižování emisí CO2 ze zemědělských vozidel.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze