Vídeň vyhodnotila první rok elektrických koloběžek v centru města

Vídeň vyhodnotila první rok elektrických koloběžek v centru města
Fotografie: Vojtěch Dalekorej, fDrive.cz
  • Ve Vídni je momentálně 10 akreditovaných společností, které provozují elektrické koloběžky
  • Za rok provozu obdržela Vídeň více jak 1 015 stížností

Vídeň vyhodnocuje uplynulou sezónu z pohledu elektrických koloběžek. Po četných stížnostech obyvatel zvažuje přísnější regulaci a chce najít řešení, která budou co nejméně škodit chodcům a cyklistům. Mezi nejčastější prohřešky patří nevhodné parkování a vysoká koncentrace koloběžek v centru města.

Za účelem vyhodnocení hlavní sezóny sdílených elektrokoloběžek ve Vídni se koncem října 2019 sešli zástupci vídeňského magistrátu zodpovědní za právní otázky v oblasti dopravy společně s provozovateli elektrických koloběžek. Náměstkyně starosty města a radní pro dopravu, Brigit Hebein, oznámila, že se v následujících týdnech bude v souvislosti s evaluací uplynulé sezóny zabývat konkrétními opatřeními. „V první řadě se zaměřím na výzvu související s problémy parkování elektrokoloběžek. Varianta, o které vážně uvažujeme, je vytvoření speciálních parkovacích míst pro e-scootery. Parkovací místa by neměla bránit chodcům a cyklistům v cestě. Bude ale trvat ještě několik týdnů, než se vyjasní právní a stavební rámce,“ oznámila Hebein. Během setkání dal magistrát prostor pro vyjádření provozovatelů sdílených koloběžek, jejichž podněty budou zohledněny při dalším postupu.

Výsledky evaluace

Ve Vídni je nyní celkem 10 akreditovaných firem, které nabízejí pronájem sdílených elektrokoloběžek. Podle vyhlášky z roku 2018 musí být všechna vozítka řádně označena, aby bylo možné mít pod kontrolou jejich maximální počet. V současnosti je takto označeno 8 892 e-scooterů. Číslo odpovídající jejich skutečnému počtu však nelze přesně stanovit, neboť jejich evidence spadá pod kompetenci jednotlivých provozovatelů.

V období od října 2018 do srpna 2019 eviduje vídeňská policie v souvislosti s elektokoloběžkami celkem 1 559 hlášení. Konkrétně se jednalo o následující případy:

  • 549 přestupků (především za jízdu na červenou, telefonování při řízení, jízdu na chodníku, porušení pravidel jízdy na kole)
  • 513 hlášení (z toho 103 za jízdu v podnapilém stavu, 6 jízd pod vlivem omamných látek, 404 převážně za jízdu na červenou, telefonování při řízení, ježdění na chodníku, porušení pravidel jízdy na kole)
  • 398 upomínek (u drobných přestupků)
  • 60 dopravních nehod s úrazy
  • 7 dopravních nehod s poškozením věcí
  • 32 intervencí jiného druhu (např. přejíždění zelených ploch aj.)

Vídeň má za rok 2019 celkem 1 015 stížností, které samotní Vídeňané nahlásili prostřednictvím nejrůznějších kanálů správy města. Důvodem byly zejména všeobecné stížnosti, stížnosti na nesprávně zaparkované koloběžky a jejich nesprávné užívání.

Ve více než 300 případech bylo nutné zasáhnout. Jednalo o situace jako odstavení elektrokoloběžky na orientačním značení pro nevidomé, v chráněných oblastech nebo parkování na zastávkách a úzkých chodnících. Zaměstnanci vídeňských městských služeb v těchto případech provedli kontrolu a vyzvali provozovatele k odstranění elektrokoloběžek. Na základě vyhodnocení stížností a dalších informací se zjistilo, že mezi hlavní problémy patří parkování koloběžek na chodnících, které překáží chodcům v chůzi. Na druhé straně se jedná také o velkou koncentraci sdílených elektrokoloběžek v centrální části města.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze