Ve Vídni vám odpadky vyvezou tak, že to ani neuslyšíte, tedy elektricky

1
Ve Vídni vám odpadky vyvezou tak, že to ani neuslyšíte, tedy elektricky
  • Elektrické popelářské auto bylo představeno na klimatické konferenci
  • Auto prý na jedno nabití urazí až 100 km, což má stačit na celý den provozu

Odváží odpad a přitom nevypouští žádné zplodiny. Do ulic Vídně vyjel první popelářský vůz s čistě elektrickým pohonem. Dojezd oranžového vozu má přesáhnout 100 kilometrů a baterie prý vydrží celý den. Město Vídeň vozidlo představilo v průběhu klimatické konference, kterou v rakouské metropoli spolupořádal herec a bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger.

Pohon vozidla i provoz nástavby, tedy stlačování odpadu a jeho vyprazdňování, jsou plně elektrické a veškerou energii tak vůz načerpá z rozvodné sítě. Vídeň již testovala i hybridní svozová auta se spalovacím motorem a nástavbou využívající elektřinu, ale tato vozidla se v provozu neosvědčila. Kapacita baterií nevydržela denní provoz a nástavby tak v průběhu dne přecházely na dieselový pohon.

Nové, plně elektrické popelářské auto nyní čekají podobné testy, do kterých se po dobu jednoho roku zapojí i vídeňská technická univerzita. Vůz se nejprve objeví na trasách pro svoz směsného odpadu v centrální části města a následovat budou i trasy s tříděnými odpady. Jen tak může Vídeň ověřit, že vůz lze využít univerzálně a že splní očekávání. Jmenovitý výkon vestavěných Li-Ion baterií 230 kWh by měl vystačit na celodenní provoz, dojezd by měl převýšit 100 kilometrů. Nabíjet se může v každé garáži MA 48, stačí zásuvka 400V. Měnič napětí je totiž součástí palubního systému, a tak není potřeba budovat speciální dobíjecí stanice.

Specifikace popelářského elektrovozu

  • Výkon: 400 kW
  • Nejvyšší přípustná celková hmotnost: 27 tun
  • Nejvyšší přípustná užitečná hmotnost: 11 tun
  • Objem: 18 m3
  • Počet náprav: 3
  • Rozměry: 9,10 × 2,55 × 3,45 m
Diskuze ke článku
Franta Koudelka STS CHvojkovic
Eletrický popeláři by měli být povinně fkaždým městě 21.století !! fčetně díry pražský ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze