Rakouská pošta provozuje už 3 000 elektromobilů

1
Rakouská pošta provozuje už 3 000 elektromobilů
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Do roku 2030 chtějí po celém Rakousku doručovat zcela bez emisí
  • Aktuálně provozují 3 000 elektromobilů a zhruba 1 200 jednostopých elektrických vozidel

Rakouská pošta podle zveřejněné tiskové zprávy uvedla do provozu své 3 000. elektrické vozidlo. Nejnovější přírůstek bude provozován ve Vídni a zároveň znamená startovní signál pro realizaci projektu „Zelená Vídeň“. Cílem projektu je do roku 2025 doručovat všechny zásilky po rakouské metropoli bez emisí CO2.

Pošta zároveň začíná rozšiřovat nabíjecí stanice na svých logistických místech ve Vídni, aby do roku 2025 postupně kompletně převedla všech svých 23 doručovacích okresů na e-mobilitu. Pošta jen ve Vídni za tímto účelem vymění zhruba 350 konvenčních vozidel se spalovacími motory za nová čistě elektrická vozidla. Objem celé investice se pohybuje kolem 20 milionů eur (477 milionů Kč). Rakouská pošta doručuje zásilky 3 000 elektroauty, včetně přibližně 1 200 elektrokol, elektromopedů a elektrotříkolek, má tak největší elektrický vozový park v celém Rakousku.

Letos plánují nakoupit dalších 1 000 vozidel

Do roku 2030 chtějí po celém Rakousku doručovat všechny balíky, dopisy, tištěná média a reklamní poštu zcela bez emisí. Splnění tohoto ambiciózního cíle chtějí dosáhnout dalším nákupem elektrifikovaných dopravních prostředků a také jim to ukládá nová strategie, která je platná od února 2022, kdy musí nakupovat jen čistě ekologická vozidla. Například v tomto roce plánují nákup přibližně 1 000 dalších elektrických vozidel.

Elektrické dopravní prostředky dobíjí z fotovoltaiky

Pošta si pro dobíjení svého elektrického parku část elektřiny vyrábí zcela sama. V celém Rakousku totiž bylo nainstalováno 13 fotovoltaických systémů s výkonem přibližně 4,3 megawattů. V současné době se implementuje dalších 4,5 MWp a již se plánuje rozšíření o dalších 9 MWp.

Diskuze ke článku
Pavel Šváb
Pavel Šváb
Elektroautobus už v Praze zkoušeli před 20 lety. Všechno fungovalo do té doby než se ochladilo na -20°C a pak autobus jednoduše nevyjel. A potom ten autobus stáhli.

Už jsem četl o městě, kde jim podobná flotila jednoduše celá shořela. Nejde o to jestli se to stane, ale kdy se to stane. Stačí jedna vadná baterie a už se požár rozšíří na celé okolí. Ještě mohou parkovat v malých betonových bunkrech. Uvidíme.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze