V USA roste obliba elektrických golfových vozíků. Jejich využití je fascinující

V USA roste obliba elektrických golfových vozíků. Jejich využití je fascinující
Fotografie: Golf Club
  • Golfové vozíky často plní úlohu druhého auta v rodině
  • Některé státy v USA mají pro tato vozítka vlastní jízdní pruhy
  • Město Peachtree je známo desítkami tisíc golfových vozítek

Ameriku v posledních letech začíná ovládat dost zajímavý trend. Běžné golfové elektrické vozíky se zde totiž stávají oblíbenou volbou v kategorii „druhé auto do rodiny“, jak píše electrek.co. Tato kompaktní, efektivní a všestranná vozidla jsou stále častěji k vidění daleko za hranicemi golfových a sportovních klubů, jezdí po městských čtvrtích a pravidelně se objevují na běžných silnicích při dojížděních za prací. Co stojí za tímto nárůstem popularity? Je to hlavně obrovský technologický pokrok elektrických vozidel za poslední desetiletí. Dnešní modely se mohou pochlubit vylepšenou výdrží baterií, zvýšeným výkonem díky kvalitnějším bezkomutátorovým elektromotorům a překvapivou řadou komfortních prvků.

Chcete terénní elektrický golfový vozík s pořádným audiosystémem? Není problém. Největší výhodou těchto vozítek je ale plynulá a tichá jízda s celkem dlouhým dojezdem, který vystačí pro pohodlné každodenní dojíždění. Navíc nemají benzínový motor, který by vyžadoval pravidelnou údržbu. Komfort v kombinaci s rostoucí popularitou nařízení, aby golfové vozíky byly legální na menších veřejných komunikacích, která přijímá stále více měst, pomohla mnoha americkým rodinám při volbě druhého auta. A kde se dá v USA potkat nejvíce vozítek, která původně byla určena jen na krásné zelené trávníky?

Ve městě Peachtree ve státě Georgia. Setkat se zde můžete s desítkami tisíc golfových vozíků, které se potulují po ulicích. Město dokonce odstranilo golfové hole ze svého loga poté, co se rozhodlo, že je „více městem golfových vozíků než golfovým městem“. Právě zde je umožněn provoz golfových vozíků na mnoha veřejných komunikacích, ale jsou zde pro ně vybudovány taktéž víceúčelové stezky. S nízkými provozními náklady a cenami výrazně nižšími než za průměrný vůz představují elektrické vozíky ekonomicky atraktivní alternativu. Třeba dobití může stát okolo jednoho amerického dolaru a většinou probíhá v garážích majitelů. Není divu, že v době, kdy se na celé planetě začíná brát ohled na životní prostředí, jsou tyto dopravní prostředky stále oblíbenější alternativou. Navíc jsou dostatečně kompaktní a jejich rychlost okolo 30 km/h je dostatečná i pro jízdu mimo obytné oblasti.

Mnoho států, například Florida a Arizona, již golfové vozíky plně podporují. Dokonce pro ně mají vyhrazené jízdní pruhy a parkovací místa. Mnoho amerických rodin zjišťuje, že golfové vozíky jsou zábavným a efektivním způsobem, jak zvládnout odjezd ze školy, navštívit místní parky nebo si prostě užít pohodovou projížďku po okolí. Tomuto trendu se postupně podřizují právní předpisy. Není divu, že stále více amerických států umožňuje jízdu golfových vozíků na veřejných komunikacích za předpokladu, že splňují určité bezpečnostní požadavky. Mnoho výrobců golfových vozíků také přidává do svých modelů bezpečnostní prvky, jako jsou bezpečnostní pásy, zpětná zrcátka a účinné brzdové systémy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze