V americkém Seattlu začnou jezdit dvoupatrové elektrobusy s indukčním nabíjením

V americkém Seattlu začnou jezdit dvoupatrové elektrobusy s indukčním nabíjením
Fotografie: Alexander Dennis
  • Nasazení autobusů značky Alexander Dennis proběhne za dva roky
  • Využito bude indukční nabíjení ve vozovce s výkonem 13 300 kW
  • Jedná se o model Enviro500EV

Alexander Dennis, jedna z předních světových firem na výrobu autobusů, tento týden prozradila plány na další období. Po svém úspěšném uvedení na trh ve Velké Británii a v asijsko-pacifickém regionu se chystá uvést novou generaci elektrických autobusů v Severní Americe. Konkrétně se jedná o Seattle, kde firma Sound Transit zajišťuje regionální dopravu, jež dostane celkem 33 kusů dvoupatrových elektrobusů s logem Alexander Dennis. Jejich dodání je naplánováno na rok 2026 a hlavním „pracovištěm“ bude trasa Interstate 405. Tím se propojí sever, východ a jih Seattlu. Firma Sound Transit byla prvním osvojitelem jedinečných výhod dvoupodlažních autobusů a již dnes využívá flotilu 50 kusů autobusu Enviro500 na expresních trasách.

Dvoupatrové vozy jsou u cestujících velkým favoritem. Stroje poskytují dostatečně pohodlnou jízdu a chystaná elektrická varianta EV nabídne i bezemisní provoz. To však stále není vše. Model Enviro500EV totiž jako první v Severní Americe využije novou technologickou platformu. Ta zkombinuje účinný elektrický pohonný systém Voith se zvýšenou kapacitou pro ukládání energie s bezdrátovým indukčním nabíjením na trase. To nabídne výkon 13 300 kW a o jeho instalaci se postará firma InductEV se sídlem v Pensylvánii. Stephen Walsh, viceprezident společnosti Alexander Dennis v Severní Americe, řekl: „Jsme nadšeni, že můžeme opět spolupracovat s naším dlouholetým zákazníkem Sound Transit, který vybral právě náš autobus Enviro500EV s technologií nové generace.

„Objednávka na 33 kusů autobusů byla zadána poté, co jsme dokončili rozsáhlé mapování tras ve spojení s firmou Sound Transit. Tím jsme plně porozuměli provozním požadavkům, což zajišťuje, že model Enviro500EV posune elektromobilitu ve veřejné dopravě o další krok kupředu a současně poskytne cestujícím dokonalý zážitek z jízdy.“ Americký Seattle tak bude prvním státem v USA, který tuto technologii nabídne ve veřejném užívání. Postupně se bude hodnotit, zda se celá myšlenka neminula účinkem a jak moc prospěšná vlastně je. Autobusy se budou nabíjet jak na trase, tak i v depech.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze