Kia EV6 GT-Line AWD (2022)
test

Kia EV6 GT-Line AWD (2022)

Tuto budoucnost rozhodně chceme
8

Odpůrci elektromobilů nejspíše po přečtení tohoto testu zpozorní. Do rukou se mi totiž dostala skvělá ukázka z budoucnosti. Jmenuje se EV6 a ve své druhé nejrychlejší verzi GT-Line nabízí dostatek výkonu, sportovní šmrnc a také dojezd není vůbec k zahození. Jak se mi s dvojčetem Ioniqu 5 jezdilo a má vůbec nějaké chyby? Nejen na tyto otázky dostanete odpověď na následujících řádcích.

Během uplynulých pár měsíců se světu představilo hned několik sportovně laděných elektromobilů, hlavně Mercedes s konkurenčním BMW představují jednu novinku za druhou. Možná i proto se korejská Kia nechce nechat zahanbit a do své nabídky zařadila futuristicky vypadající EV6. Ten je k dostání v několika verzích, přičemž mě se do rukou dostala výbava GT-Line. Ta sází na vynikající sportovní vzhled, její podvozek je odladěn na jedničku a nabídne 325 koní a 605 Nm. Přitom se stále nejedná o to nejlepší, co modelová řada EV6 přinese. Ještě letos má dorazit verze GT, která svými schopnostmi strčí do kapsy nejeden vyhlášený supersport. Nyní se ale budu věnovat testovanému kusu, jenž i díky nálepkám odkazujícím na získání prvního místa v titulu „Auto roku 2022“ poutal nevídanou pozornost.

Technické parametry Kia EV6 GT-Line AWD

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 4 695 × 1 880 × 1 550 mm, 2 015 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon239 kW, 325 koní, točivý moment: 605 Nm
Baterie82,5 kWh (77,4 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 232 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 17,2 kWh / 100 km, dojezd: 504 km
Cena od1 481 980 Kč

I kdyby ale karoserie Kie EV6 nálepky postrádala, po celou dobu testu jsem si díky reakcím okolí přišel, jako bych seděl v něčem od Porsche nebo Lamborghini. Ostře řezané tvary přídě, „kachní“ ocas vzadu a dynamická LED světla u víka kufru, nejen tyto prvky utváří dojem, že to není Kia, ale něco z německé prémie. Přitom ani po usednutí do kabiny vlastně nemáte šanci poznat, že EV6 byl vyvíjen Korejci. Snad jen nudně vypadající a do ruky moc nepadnoucí volant je drobnou vadou na jinak dokonalé kráse. Pryč jsou doby, kdy se leckdo smál vozům Kia a ohrnoval nos nad zpracováním a materiály v kabině. Kia EV6 je bezesporu prémiovým vozem, který mi vyrazil dech tím, co vše dokáže na silnici a jak moc kvalitně je zpracovaný. To nemá obdoby a sesterský Hyundai Ioniq 5, který je de facto dvojčetem EV6, takový dojem rozhodně vykouzlit neumí.

Fanoušky různých technologií potěší obří dotyková obrazovka palubního systému, který měl bleskurychlé reakce a po chvíli času se v něm řidič plně orientuje. Netypickým prvkem je i lišta pro ovládání klimatizace, která se jedním ťuknutím změní v lištu pro ovládání infotainmentu. Kia tak zabila dvě mouchy jednou ranou, protože otočným ovladačem hned vedle lze ovládat jak kompletní funkce autorádia, tak nastavení klimatizace. Klobouk dolů. Schválně jsem pak zkusil vůz natočit tak, aby prudké slunce svítilo přímo na lištu. Zkoušel jsem tím situaci, kdy vám za jízdy do kabiny svítí zprudka slunce a v některých vozech v ten okamžik nevidíte na displejích vůbec nic. Kia EV6 ale do této skupiny nepatří.

Za mě je ale nejlepší to, když se Kia EV6 dá do pohybu. Řidič má k dispozici tři jízdní režimy (Eco, Normal, Sport) a pokud venku panuje lehce podzimní počasí s teplotami okolo 7 °C, dojezd v nastavení Eco činí takřka 420 km. Přesně tolik jsem ujel i já, následně jsem s 2 % baterie vůz zapojil na stanici Ionity a čekal na to, jak rychlé bude slibované nabíjení. V tomto ohledu bych ale rád zmínil, že dost záleží na tom, jakým řidičským stylem jste s vozem krátce předtím jeli. Celkově jsem nabíjel 3×, přičemž jednou to bylo po extrémně sportovní jízdě na limitu vozu. A právě v tomto jediném případě se rychlost nabíjení začala takřka okamžitě navyšovat až ke hranici 254 kW. Té bylo dosaženo při 53 % a až do 83 % byla rychlost nabíjení nad hranící 200 kW. Vzápětí výkon začal upadat a kolem 90 % už nabíjecí stanice do vozu dodávala energii okolo rychlosti 80 kW.

Opačným extrémem byla klidná jízda po dálnici, kdy následné zapojení do nabíječky (opět Ionity) při stavu baterie 6 % ve mě skoro vyvolalo šok. Rychlost nabíjení se totiž nechtěla přehoupnout přes hranici 120 kW a po celou dobu nabíjení (až do 90 %) bylo konstantní – nekonaly se žádné extrémní výkyvy. V tomto případě ale nabíjení trvalo takřka o polovinu času déle, což se mi zrovna v tu chvíli nehodilo. Za mě by měl systém vozu umožnit nabíjení slibovanou rychlostí vždy, kdy je to jen možné. Chápal bych takové rozdíly v rychlosti nabíjení například v situaci, kdy by se každý pokus konal v extrémně odlišných venkovních teplotách. Jenže nestalo se tak a jediným rozdílem bylo jízdní tempo. Přitom Kia disponuje 800V architekturou, rychlodobíjením rychlostí až 232 kW a využitelná kapacita baterie činí 77,4 kWh.

Maximální rychlost vozu je elektronicky omezena na 188 km/h a musím prozradit, že vůz jede tak ochotně, že po dosažení tohoto limitu to s posádkou dokáže až nepříjemně cuknout, jak se najednou v tachometrové rychlosti 190 km/h odpojí pedál akcelerátoru. Pro co nejlepší odpich z místa nechybí pohon všech kol, který pracuje bravurně, a v režimu Sport umí Kia hrabat „všema čtyřma“ i v tempu okolo 60 km/h. Přitom ale s automobilem lze i v čistě sportovním režimu ujet 280 km na jedno nabití. Limitem jsou snad jen pneumatiky, jejichž kvalita rozhodne o tom, co Kia zvládne kupříkladu při ostré jízdě na okreskách. Pokud pak za volantem EV6 GT-Line sedí zkušený řidič s dostatkem odvahy, do souboje s tímto korejským sportovcem by se nemělo pouštět nic, co nemá alespoň 400 koní a pohon všech kol.

Co na tom, že pohotovostní hmotnost této krásky přesahuje dvě tuny. Není to vůbec znát a na palubě vozu se pohodlně usadí čtveřice cestujících. Toto auto prostě nemá žádné nevýhody a je až s podivem, co se automobilce povedlo vyrobit. Je otázkou, jak si EV6 povede po stránce spolehlivosti, ale zatím se zdá, že vše funguje na jedničku, a to moc často v rámci testování nových vozů neříkám. Případné zájemce může potěšit fakt, že v testované specifikaci vyjde Kia EV6 na částku 1,5 milionu Kč. To je z mého pohledu velmi solidní suma, protože je v ní zahrnuto to, že si kupujete kvalitní, rychlý a přitom úsporný elektromobil. Přidejte si k tomu celkem velký zavazadelník, pohon všech kol, bohatou výbavu a rázem máte před sebou možná nejlepší volbu v poměru cena/výkon/kvalita.

Foto: Roman Havlín

kia-ev6
Klady
  • příznivá cena
  • bravurní podvozek
  • nízká spotřeba
  • dostatek prostoru pro čtyři cestující
  • nevídaný sportovní design
Zápory
  • nevzhledný volant s tenkým průměrem věnce
Diskuze ke článku
Martin Lacina
Martin Lacina
Jj. Korejci umi.
Zbyněk Běhal
Zbyněk Běhal
jo jo pěkný auto. Nejde mi jen do hlavy údaj o spotřebě 17,2kWh/100km, využitelná kapacita akumulátoru 77,4 kWh - co by mělo nabídnout dojezd 450km. Ale v tabulce je u těchto údajů dojezd 504km.... Zvláštní
Petr Ježek
Petr Ježek
Vše je paráda, až na jedno: Dvoutunová hmotnost znamená oproti jedenapůl tunové zásadní nárůst dynamického namáhání podvozku. To znamená dimenzování prvků náprav a zavěšení, odolnost tlumicích prvků a v neposlendí řadě zmíněné pneumatiky. Dokud se nepodaří přiblížit hmotnost elektromobilů ke zmíněné jedenapůl tuně, Prvotní nadšení z chování na silnici se může brzy změnit v noční můru. Záruka na baterii (tedy akumulátor) je, ale na drivetrain, tedy pohonné ústrojí a na podvozek tomu odpovídající není. Nu což, počkám si na volnou energii a elektromobily lehčí než klasická auta.
Petr Ježek
Petr Ježek
A ještě ta cena - rozhodně není pravda, že se celkové náklady vlastnictví (TCO) u elektromobilu zásadně sníží oproti běžnému autu obdobné velikosti. Dokud nebude dost plnohodnotných elektromobilů s rozumnou dynamikou a výdrží a hmotností za půl milionu (dnes jen Dacia Spring), nelze na ně přecházet. Jsem si jist, že i tato jinak povedená Kia bude po osmdesáti tisících v reálném provozu na výměnu podvozkových dílů, zatímco u klasických aut je to až při 160 tisících, někdy dříve, někdy déle.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze