BMW iX1 xDrive30 (2023)
test

BMW iX1 xDrive30 (2023)

Dokonalá přestavba
3

Nejmenší elektromobil s karoserií SUV a logem BMW vychází z původně spalovacího modelu. To přináší celou řadu kompromisů, a tak jsme se věnovali tomu, jak moc dobré vlastně nové BMW iX1 je. Otestovali jsme vyšší specifikaci xDrive30 s výkonem 313 koní a pohonem obou náprav.

Nová generace BMW X1 přinesla celou řadu nových systémů, patřičně oživený vzhled a rekonstrukcí prošla i kabina. V tom samém duchu se nese čistě elektrická varianta iX, která se v nabídce objevuje vůbec poprvé. Vlastně se jedná o pomyslnou vstupenku do světa elektrických terénních vozidel z dílny bavorského výrobce. Do testu dorazil velmi pěkně vybavený exemplář, který na mě zapůsobil nejen designem, ale i jízdním projevem a dojezdem okolo 380 km. Dokonce si myslím, že při vývoji klasické řady X1 se počítalo dopředu s tím, že přijde taktéž výhradně elektrická verze. Nápovědou jsou totiž zapuštěné aerodynamické kliky dveří a ledvinky v masce chladiče s výrazně menšími průduchy. Kromě znaků „i“ na karoserii tak vlastně málokdo na první pohled pozná, zda se dívá na elektrickou, nebo spalovací verzi.

Technické parametry BMW iX1 xDrive30

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 500 × 1 845 × 1 616 mm, 2 085 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon230 kW, 313 koní, točivý moment: 494 Nm
Baterie68 kWh (64,7 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 130 kW, palubní: 22 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 16,8 kWh / 100 km, dojezd: 440 km
Cena od1 359 800 Kč

I když je BMW iX1 nejmenším SUV v nabídce, nenechte se tímto tvrzením zmást. Jedná se o poměrně velké auto, kam se pohodlně vejde čtveřice dospělých. Nová generace vozu má na délku 4 500 milimetrů, do šířky včetně zrcátek 2 104 milimetrů a na výšku měří 1 616 milimetrů. Rozvor náprav činí 2 692 milimetrů, což napovídá, že druhá řada sedadel nebude hrozbou pro nohy cestujících. A opravdu, i když jsem se posadil sám za sebe, stále mi zbývalo několik centimetrů místa pro kolena. Mnohem lepší je to samozřejmě vepředu, kde je místa dostatek ve všech směrech a absence středového tunelu přidávala cenné místo pro mou pravou nohu. Škoda jen, že s novými generacemi modelů se BMW odchýlilo od co největšího počtu tlačítek, a tak se testovaná iX1 musela rozloučit s otočným kolečkem systému iDrive, který podporuje bezdrátový Apple CarPlay a Android Auto.

Vše se zde ovládá dotykem, případně skrze pár tlačítek na středové části mezi sedadly. Za jízdy mi ale roky prověřené kolečko zkrátka chybělo a bylo dost otravné některé funkce volit dotykem ruky na středové obrazovce. Odvádí to pozornost od řízení. V tomto ohledu vidím největší mínus, proč bych BMW iX1 nechtěl, i kdyby bylo v ostatních aspektech sebelepší. Další negativa se mi ale hledala těžko, třeba do kufru se vejde v základním uspořádání 490 litrů nákladu. Nastavením sklonu zadního opěradla se dá ještě dodatečně navýšit na 515 litrů, ale tím se případně značně omezí jízdní komfort cestujících vzadu.

O pohon se staraly dva elektromotory s celkovým výkonem 313 koní. Baterie vozu nabízela kapacitu 68 kWh, což při běžném ježdění stačí na dojezd 350 km. Kdo se bude hodně snažit, může dosáhnout 380 km. Největším nepřítelem BMW iX1 byly dálnice, kde spotřeba rostla k 23 kWh na 100 km a dojezd hraničil s 300 km. Kdo na to bude hodně šlapat a hodlá někdy využít maximální potenciál elektromotorů, ten by měl počítat s dojezdem 240 km. Verze xDrive30 umí jet až 180 km/h a věřte mi, nemá žádný problém tuto rychlost udržet, i kdyby přišlo sebevětší dálniční stoupání. Škoda jen, že rekuperační brzdění nejde nastavit skrze pádla pod volantem. Oproti jiným elektrickým BMW je zde vidět původ ve spalovací verzi, a tak jediným pádlem je zde levé s nápisem „Boost“.

Po jeho aktivaci byl na 10 sekund dostupný maximální výkon a zátah. Tím ale funkčnost končí. Kdo si tedy rád hraje s intenzitou rekuperace, musí opět zamířit do palubního menu. Tam se teprve zjeví nabídka, kdy lze volit mírnou, střední, vysokou a adaptivní rekuperaci. Ano, vidíte správně, chybí volba „žádná“. BMW iX1 rekuperuje vždy a všude, takže na možnost plachtit zapomeňte. Na doplnění energie se ale spíše hodí možnost na nabíjecí stanici využít průměrný výkon až 130 kW, kterého jsem při opakovaném nabíjení takřka vždy dosáhl. Při AC nabíjení umí vůz nabíjet výkonem až 11 kW. Testovaný exemplář se pak na silnici choval příkladně a i přes absenci adaptivního odpružení jsem si nemohl stěžovat na tvrdou či nepříjemnou jízdu.

Vůz v galerii obouval 20" disky za příplatek 51 tisíc Kč a bylo znát, že kdyby kola měla o palec menší rozměr, pohodlí v kabině by bylo ještě znatelnější. Bylo vlastně jedno, zda při jízdě na okresce zvolím sportovní, nebo Eco režim. Podvozek se choval stále stejně, vůz se v zatáčkách příliš nenakláněl, pevně držel stopu a snad jen tužší posilovač řízení měl dávat pocit, že řídím něco ostřejšího. A opravdu, 313 koní umělo s 2 085 kg těžkým autem slušně pohnout a sprint z 0 na 100 km/h v čase 5,6 sekund je okouzlující. Hodně se mi líbí, že je BMW iX1 uživatelsky i řidičsky nenáročné SUV, které při normálním jízdním tempu nabídne přijatelný dojezd.

Zkušenější řidiči si za jeho volantem dopřejí i nějakou tu zábavu, kdy cokoliv s výkonem 300 koní nebude mít prakticky šanci bez ohledu na to, o jaký pohon se zrovna bude jednat. Za 1,3 milionu Kč se jedná o dobrou volbu pro ty, kteří hledají menší prémiové SUV s elektrickým pohonem a náhonem na všechna čtyři kola. Mezi nevýhody se řadí složitější ovládání palubních funkcí, nabíjecí výkon na rychlonabíjecích stanicích a také fakt, že rekuperaci nelze ovládat skrze pádla pod volantem, případně ji rovnou úplně deaktivovat.

Foto: Roman Havlín, fDrive.cz

bmw-ix1
Klady
  • plně dostačující dynamika a výkon
  • sebejistý podvozek
  • bohatý vnitřní prostor
  • obstojný dojezd
Zápory
  • průměrný výkon nabíjení
  • chybí ovladač iDrive
  • absence pádel pro ovládání rekuperace
Diskuze ke článku
Karel Majovic
Karel Majovic
Kdyby BMW davalo padla pod volant, tak bych nemel BMW. Strasny nesmysl.
Luky Racik
Luky Racik
Já třeba nevidím problém v tom, že chybí pádla pro ovládaní rekuperace.
Když chci, nastavim to v menu.
Ale jinak jezdím na režim B - max rekuperace.
Auto defacto ovládám jedním pedálem.

Pro jízdní režim D si nastavíš stupeň rekuperace třeba střední a B máš na max.

Jako proč neustále štelovat rekuperaci?!
Na co?!
Zbytečná páčka...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze