Tesla bude údajně spolupracovat na novém čipu pro HW 5.0 se Samsungem

Tesla bude údajně spolupracovat na novém čipu pro HW 5.0 se Samsungem
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Tesla chce využít 4nm technologie Samsungu
  • Hardware 5.0 má Tesla údajně začít sériově vyrábět za tři až čtyři roky

Společnost Tesla bude podle zpráv kedglobal.com údajně spolupracovat se společností Samsung na výrobě nového čipu pro systém autonomního řízení Tesla Hardware 5 (HW 5.0) založeném na 4nm technologii. Tesla přitom začala budovat tým čipových architektů pod vedením legendárního designéra čipů Jima Kellera už v roce 2016 s cílem navrhnout supervýkonný a efektivní čip pro dosažení autonomního řízení bez potřeby dalšího hardwaru.


V roce 2019 pak Tesla představila čip jako součást svého Hardwaru 3.0 (HW 3.0) a uváděla, že oproti předchozí generaci systému Tesla Autopilot, který byl poháněn hardwarem NVIDIA, došlo k 21× zrychlení zpracování dat při minimálním navýšení spotřeby. Aktuálně Tesla vyrábí vozy s Hardware 4.0. O něm víme, že zatímco Hardware 3 překoná bezpečnost lidského řidiče o 200 až 300 %, Hardware 4 to prý zvládne o 500 až 600 %. Kromě toho také Hardware 4.0 vrací na palubu Tesel nedávno zrušený radar.

Nyní údajně Tesla navázala spolupráci se Samsungem, aby využila potenciál nejnovější 4nm technologie. „Čipy, které se budou vyrábět 4nm technologií Samsungu, budou součástí počítačů Tesla Hardware 5 (HW 5.0), které výrobce elektromobilů plánuje sériově vyrábět za tři až čtyři roky,“ stojí ve zprávě, kterou cituje electrek.co.

Už dříve přitom prosákly informace, že Tesla připravuje velkou objednávku čipů pro samořízení také u tchajwanské společnosti TSMC, tedy rivala Samsungu. Nyní tedy aktuálně jasné, zda využije služeb obou společností, nebo jen Samsungu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze