SUV Model Y od Tesly bude mít extrémně málo kabeláže. Víme přesně kolik metrů

1
SUV Model Y od Tesly bude mít extrémně málo kabeláže. Víme přesně kolik metrů
  • Zmenšení objemu kabeláže zrychlí výrobu, ušetří peníze a minimalizuje poruchovost
  • Model Y by měl přijít na trh mezi rokem 2019 a 2020

Tesla Model Y by se měla postavit do segmentu malých SUV nebo crossoverů pod Model X. Vznikla by tak celá řada S, 3, X, Y. Model Y by měl využít platformu aktuálního Modelu 3 a ušetřit tak docela významnou finanční částku při vývoji a navíc celý proces urychlit. Elon Musk se ale zmínil o jedné maličkosti, která však může mít významný přínos hned v několika oblastech. Nový Model Y totiž bude mít rekordně málo kabeláže.

Render možného vzhledu Tesly Modelu Y

V takovém Modelu S najdete přes 3 kilometry kabelů, které dělají vůz komplikovaný a zároveň o dost těžší. Nový Model 3 s 1,5 kilometry kabelů je na tom už o mnoho lépe a je srovnatelný s konvenčními vozy (klasická Škoda Superb má kabelů 1,6 kilometrů). Redukce kabelů má však limity pravděpodobně někde úplně jinde, Model Y by jich totiž měl mít pouze 100 metrů. Nevíme jak to chce Elon Musk provést, ale to naštěstí není náš problém. Díky tomu by tak malé SUV mohlo být o mnoho lehčí, jednodušší a tím i méně poruchové.

Na uvedení na trh si ale ještě počkáme, předpokládané datum se pohybuje mezi rokem 2019 a 2020. Méně kabelů také znamená urychlení výroby a zmenšení nákladů, třeba nás tak Elon překvapí ještě dříve. Ruku do zásuvky bychom za to ale nedali.

Zdroj: carscoops.com

Diskuze ke článku
jouda
3km kabelů znamenají, že tahají 750 drátů skrz celé auto? Ale na první auto je to ok.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze