Síť Ionity už má po Evropě 300 ultrarychlých nabíjecích stanic

Síť Ionity už má po Evropě 300 ultrarychlých nabíjecích stanic
Fotografie: Ionity
  • V provozu je 300 ultrarychlých stanic Ionity v Evropě
  • Dalších více než 50 stanic je již ve výstavbě
  • V Česku jsou v provozu 2 lokality, další 3 jsou ve výstavbě

Koncorcium Ionity, za kterým stojí automobilky BMW, Ford, Hyundai a Kia, Mercedes-Benz, Volkswagen, Audi a Porche, pokračuje v rychlé výstavbě nových ultrarychlých nabíjecích stanic napříč Evropou. Nyní slaví spuštění třísté lokality, kterou se stala dle webu ionity.ev-info.eu stanice v Lacq Audéjos ve Francii. Dalších 52 lokalit se již staví a celkem je v první fázi v plánu zprovoznění až 400 stanic. Jak nám ale zástupce Ionity Peter Ševce v nedávném rozhovoru prozradil, rozhodně je v plánu pokračovat v další výstavbě.

Stanice mají po celé Evropě výkon 350 kW a v každé lokalitě je k dispozici více nabíjecích stojanů. Dle standardních podmínek Ionity s nabíjením přes nabíjecí služby automobilek se za nabíjení platí většinou cena kolem 8 Kč za kWh. Neregistrovaní účastníci nebo uživatelé bez nabíjecí služby s paušální platbou pak zaplatí 21 Kč za kWh.

V Česku Ionity provozuje momentálně dvě nabíjecí stanice, v Berouně a u Prahy. Další dvě nabíjecí lokality staví na dálnici D1 na Vysočině, které spustí do konce roku. V lednu by pak měla být spuštěna další stanice v Lovosicích.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze