Rivian prodělává a propouští, spoléhá na spásu v podobě R2

3
Rivian prodělává a propouští, spoléhá na spásu v podobě R2
Fotografie: Rivian
  • Mladá americká automobilka čelí poklesu poptávky a bude snižovat počty zaměstnanců
  • Pomoci by měl příchod nového, levnějšího modelu R2
  • Za Rivianem stojí mj. Amazon, což mu umožňuje pokračovat v mohutných investicích

Automobilka Rivian ve výroční zprávě uvedla, že letos očekává výrobu zhruba 57 tisíc vozidel, zatímco původní odhad zněl 81 700 kusů. Upravené číslo se prakticky rovná loňské produkci, která se zastavila na čísle 57 232. Při té příležitosti zároveň Rivian oznámil, že propustí 10 % zaměstnanců. Výrobce aktuálně vykazuje vysokou ztrátu na každém vyrobeném vozidle, což by se ale mělo ještě letos změnit. Za loňský rok vykázal ztrátu 1,52 miliardy dolarů (35,6 miliard korun), což je sice ohromné číslo, ovšem meziročně citelně pokleslo. Stojí za tím probíhající výstavba továrny v Georgii, která se blíží do finále a už příští měsíc by měla automobilka představit novou, výrazně levnější platformu R2, která by měla prodeje znásobit.

Za ochladnutím zájmu Američanů o elektromobily stojí vysoké úrokové sazby, které pokazily plány i konkurenčním automobilkám. Do toho pokračuje Elon Musk s cenovou válkou, takže snižovat ceny musejí i startupy, které si tím výrazně komplikují situaci. Zlevnit tak nakonec musel i Rivian, který tomuto kroku dlouho odolával, a tento měsíc snížil ceny svých modelů R1 o 3 100 dolarů (73 tisíc korun). Automobilka, finančně podporovaná Amazonem, má tedy nůž na krku a její vedení věří, že se zahájením výroby modelu R2 dojde k potřebnému průlomu.

Diskuze ke článku
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Naposledy upraveno: 23. 2. 13:35
Držím palce, aby se jim to povedlo. Za mě jsou to vzhledově pěkná auta, ale jinak o nich nic nevím, to se přiznám. :-)
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Naposledy upraveno: 23. 2. 13:38
Pokud bude R2 mířit o třídu níž, je tam potenciál nižších stovek (jedna či dvě) tisíc prodaných kusů za rok, ale snadné to určitě nebude. Nikomu to nejde podlé plánu z minlých let. Ford tlumí výrobu EV, Mercedes upravil plány stejně jako předtím VW. Tohle budou těžké dva-tři roky.
Randula Libor
Randula Libor
Naposledy upraveno: 23. 2. 20:16
Jestli se Tesle bude dařit nadále rozvíjet výrobu cybertrucku, tak Rivian bude mít ještě větší problém. Komu se cybertruck nelíbí, ten může nakoupit u Fordu. Měl jsem pár akcií, ale hned po vydání cybertrucku jsem Rivian prodal :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze