První elektrický skútr Honda pro mladé evropské jezdce: model EM1 e:

První elektrický skútr Honda pro mladé evropské jezdce: model EM1 e:
Fotografie: Honda
  • Nabití z 25 % na 75 % potrvá 160 minut
  • Maximální rychlost stroje činí 45 km/h, dojezd 41 km

Jak už jsme vás informovali, Honda ve svém výzkumném a vývojovém středisku v německém Offenbachu v těchto dnech představila několik důležitých novinek souvisejících se závazkem značky dosáhnout v roce 2050 absolutní uhlíkové neutrality. Kromě několika novinek v oblasti vozidel se zde objevil i čistě elektrický městský skútr. Ten dostal označení EM1e: a nabízí vyměnitelnou baterii, kterou lze nabíjet v pohodlí domova. Zkratka „EM“ označuje elektrický skútr.

EM1 e: se skvěle hodí pro krátké přesuny po městě a pro efektivní, tiché a bezemisní cesty do práce nebo do školy, čímž přesně odpovídá moderním očekáváním spojovaným s městskou mobilitou. A vzhledem k rozšiřování místní legislativy upravující parkování v evropských městech, která omezuje používání vozidel s tradičními spalovacími motory, bude trh pro elektrická vozidla přirozeně narůstat. Pro typického studenta, jehož průměrný denní pohyb po městě se pohybuje kolem 30 km, je EM1 e: atraktivní nabídkou, neboť představuje jednoduchý, dobře ovladatelný, tichý a ekologický dopravní prostředek.

Ačkoliv se jedná o kompaktní, snadno použitelný a čistý dopravní prostředek se svěžím novým vzhledem, většina EM1 e: je konvenční: ocelový rám, teleskopická vidlice, dva zadní tlumiče a kotoučová brzda vpředu doplněná o bubnovou zadní brzdu jsou klasickými prvky většiny skútrů. Přelomovou novinkou je elektromotor zabudovaný v kole a zdroj energie Honda Mobile Power Pack e: vyvinutý společností Honda, který lze ze stroje vyjmout a doma snadno nabít pomocí k tomu určené nabíječky. Model EM1 e: je plně vybaven digitálním přístrojovým panelem, kvalitními ovládacími prvky, dlouhou podlahou, úložnou schránkou pod sedlem či USB zásuvkou. V seznamu výbavy nechybí ani stupačky pro spolujezdce, zadní nosič či boční stojan pro rychlé parkování.

Užitečný dojezd dosahuje 41,3 km a maximální rychlost činí 45,0 km/h. Nový je také způsob prodeje. Aby zákazníci nemuseli nést odpovědnost za likvidaci nebo recyklaci baterií, bude model EM1 e: společně se zdrojem Honda Mobile Power Pack e: a nabíječkou dostupný formou pronájmu, zapůjčení nebo předplatného (v závislosti na konkrétní zemi). Zákazníci se tak po celou dobu životnosti stroje EM1 e: nebudou muset starat o výkonnost napájecího zdroje Honda Mobile Power Pack e: ani o jeho případnou likvidaci. Model EM1 e: pro rok 2023 bude k dispozici ve třech moderních barevných provedeních: bílá perleťová Pearl Sunbeam White, stříbrná metalíza Digital Silver Metallic a matná černá metalíza Matte Ballistic Black Metallic.

A co další technické údaje? Nabití stroje bude z 25 % na 75 % trvat 160 minut. Jeho hmotnost činí 95 kg včetně baterie a výška sedla je v úrovni 740V mm. Vzduchem chlazená nabíječka pro domácí použití dosáhne výkonu až 270 W, její hmotnost činí 5,3 kg a průběh nabíjení je indikován 4 LED. Samotný napájecí zdroj Honda Mobile Power Pack e: váží přibližně 10 kg a díky praktické rukojeti jej lze snadno přenášet a vyměňovat. Pod sedlem se nachází úložná schránka o objemu 3,3 l, na levé straně přední kapotáže je pak vnitřní kapsa, do které se pohodlně vejde 500ml láhev; na pravé straně se pak nachází praktická USB zásuvka na nabíjení telefonu. K dispozici je také praktický háček na zavěšení tašky a madla pro spolujezdce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze