Prodej aut do zásuvky v Nizozemsku za červen meziročně klesl, vede Tesla Model 3

Prodej aut do zásuvky v Nizozemsku za červen meziročně klesl, vede Tesla Model 3
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Trh s osobními auty v Nizozemsku klesl za červen o 39 %, auta do zásuvky jen o 13 %
  • Nejprodávanější je Tesla Model 3 před Kiou Niro EV a Volkswagenem e-Golf
  • Mezi plug-in hybridy vede Volvo XC40 PHEV před Mitsubishi Outlander PHEV

Zatímco ve Francii auta do zásuvky trhají prodejní rekordy, v Německu trh také roste a velké nárůsty jsou i v Česku, tak Nizozemsko zaznamenalo za červen 2020 mírný pokles a první polovina roku 2020 vyšla velmi podobně jako stejné období loňska. Je to pravděpodobně tím, že ve zmíněných zemích přišel velký nárůst až teď, kdy zbytek trhu klesá, zatímco v Nizozemsku se již loni elektromobilům a plug-in hybridům dařilo velmi dobře. Nizozemskou statistiku přinesl insideevs.com.

Za celou první polovinu roku 2020 byla nejprodávanějším elektromobilem Tesla Model 3, která měla podíl na trhu přibližně 13 %. V těsném závěsu ale byla Kia Niro EV s 11 procenty a Volkswagen e-Golf, který si ukousl jen o procento méně z celkového koláče. Pořadí za červen bylo stejné na prvních dvou místech, ale již odcházející Volkswagen e-Golf klesl na pátou příčku, zatímco na třetí se probojoval nejprodávanější plug-in hybrid, kterým je Volvo XC40 PHEV. To se za první půlku roku umístilo na šesté pozici a níže se můžete podívat na prodané počty šesti nejprodávanějších vozů do zásuvky za první polovinu letošního roku.

Pokud vezmeme v úvahu velký podíl aut do zásuvky v Nizozemsku již loni a fakt, že za červen klesl celkový nizozemský trh osobních aut meziročně o 39 %, 13% pokles u aut do zásuvky není tak špatný a znamená to, že i v Nizozemsku elektromobily a plug-in hybridy navyšují podíl na trhu. Tahouny jsou ale hlavně elektromobily, protože z plug-in hybridů se do první desítky kromě zmíněného Volva XC40 PHEV probojovalo jen Mitsubishi Outlander PHEV (7. místo za první polovinu roku) a desítku uzavírá Volvo S s pouhými 499 prodanými kusy za období.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze