Příští BMW M3 a M4 mají být čistě elektrické, ovšem s logickou podmínkou

Příští BMW M3 a M4 mají být čistě elektrické, ovšem s logickou podmínkou
Fotografie: BMW
  • Příchod BMW M3 a M4 se očekává v letech 2027/2028
  • Pravděpodobně budou buď benzínové, nebo plně elektrické, rozhodně ale ne obojí
  • Podmínkou pro elektrifikaci je, aby nová generace překonala výkony předchůdce

Zatím není rozhodnuto, ale příští vozy budou buď benzínové, nebo plně elektrické, rozhodně ne obojí, jak se vyjádřil pro drive.com.au Frank van Meel, šéf divize BMW M.

Vozy BMW M3 a M4 by se pravděpodobně měly objevit v roce 2027 nebo 2028 a spekuluje se o tom, že by mohly zůstat dostupné s benzinovým pohonem, nebo se naopak stát plně elektrickými. Již v roce 2022 přitom naznačil vedoucí vývoje BMW Frank Weber, že by příští M3 mohla přejít na elektrický pohon. Nyní však globální šéf divize M Frank van Meel postoj automobilky upřesnil. Naznačil, že verze M3 a M4 pouze na elektrický pohon jsou možné, ale pouze v případě, že se ukáží jako lepší než odcházející generace.


Podle van Meela musí každá následující generace vozu M překonat výkony svého předchůdce. Pokud se BMW podaří dosáhnout výkonnostních cílů pro nové vozy M s využitím pouze elektrického pohonu, pak budou příští M3 a M4 elektrické. Pokud ne, zůstanou vozy u spalovacího motoru. „Logika je poměrně jednoduchá,“ řekl Frank van Meel a dodal: „Ale samozřejmě se snažíme, aby vozy jezdily čistě na elektřinu.

Při otázce na možnost využití více pohonů van Meel rychle odmítl, že by BMW nabízelo jak benzinové, tak hybridní/elektrické verze. Všechny tři možnosti nepovažuje za reálné a naznačil, že BMW by raději využilo pouze jedno pohonné ústrojí.

Jak dodává motor1.com, současné verze BMW M3 a M4 s pohonem Competition xDrive využívají 3litrový řadový šestiválec s dvojitým přeplňováním, který produkuje 510 koní. Výkonové parametry zahrnují například maximální rychlost 290 km/h. Pro srovnání, současné BMW i4 zrychlí z 0 na 100 km/h za 3,9 sekundy (verze eDrive M50) a maximální rychlost je omezena na 225 km/h.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze