Pražské elektrobusy na lince BB1 a BB2 už najezdily přes 60 tisíc kilometrů

Pražské elektrobusy na lince BB1 a BB2 už najezdily přes 60 tisíc kilometrů
Fotografie: dpp.cz
  • V provozu jsou od února loňského roku
  • Denně najezdí 100 kilometrů a přepraví až 3 600 osob

Celých 60 tisíc kilometrů najezdily české elektrobusy značky SOR, které pravidelně cestují na pražské lince BB1 a BB2. Spoj mezi multifunkčním areálem BB Centrum a stanicí metra Budějovická přepravil již 800 tisíc pasažérů.

Nasazení prvních bezplatných elektrických autobusů do provozu pražské hromadné dopravy je společným projektem developerské a investiční společnosti PASSERINVEST GROUP, Skupiny ČEZ a dopravní společnosti ARRIVA, kterým chtějí přispět ke zlepšení životního prostředí a snížení dopravního hluku v BB Centru a okolí.

Elektrobusy automobilky SOR, která má své sídlo v Libchavách ve východních Čechách, byly nasazeny do provozu v průběhu února minulého roku. Každý elektrobus denně najezdí průměrné 100 kilometrů, což znamená zhruba 50 jízd. Naráz může cestovat až 73 pasažérů, tedy okolo 3 600 osob každý den.

V praktickém provozu se dokonce ukázalo, že elektrobusy jsou tišší než trolejbusy, protože v jejich interiéru není slyšet zvuk trolejí. Při brzdění nebo jízdě z kopce navíc elektrobus o výkonu 120 kW rekuperuje a dobíjí touto energií vlastní baterie. Dobré jízdní vlastnosti si vozy udržují po celý rok, stabilitě např. v zimním období při sněhu nebo náledí pomáhá zatížení zadní nápravy těžkými bateriemi.

Věděli jste, že..

  • …akubaterie se 180 lithium-iontovými články mají celkovou kapacitu 172 kWh, což odpovídá průměrné denní spotřebě 25 českých domácností?
  • …po celodenním provozu má elektrobus z trasy Budějovická – BB Centrum při nabíjení 3× 400 V/32 A opět plné baterie za 6 hodin?
  • …je v elektrobusech v BB Centru samozřejmostí Wi-Fi pokrytí?
  • …energii pro nabití plné kapacity baterií jednoho elektrobusu dokázala loni Jaderná elektrárna Temelín vyrobit za necelou půlvteřinu?

Zdroj: elektromobilita.cz

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze