Praha umožnila elektromobilistům platit za nabíjení Lítačkou

1
Praha umožnila elektromobilistům platit za nabíjení Lítačkou
  • S Lítačkou můžete nyní platit za nabíjení elektromobilů
  • Možnost platí na veřejných nabíjecích stanicích PRE
  • Lítačku si stačí zaregistrovat do systému

Uživatelům karty Lítačka se nově zpřístupňuje možnost prostřednictvím této karty zaplatit na dobíjecí stanici v síti Pražské energetiky. Hlavní město tímto učinilo další konkrétní krok směřující k podpoře elektromobility v Praze. Metropole se tak připravuje na očekávaný růst zájmu o vozidla na elektrický pohon. „Jsem velmi ráda, že karta Lítačka má další novou funkcionalitu, kterou mohou Pražané používající elektromobily využít. Podporu elektromobility vnímám jako logický krok, kterým se v zájmu čistší dopravy musíme ubírat. Rozšiřování elektromobility přinese Praze snížení uhlíkové stopy a zlepšení životního prostředí, což bude mít pozitivní vliv na zdraví Pražanů,“ uvedla primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová, která se ukázkového spuštění na nabíjecí stanici poblíž výstaviště zúčastnila.

V současné době se v hlavním městě nachází přes 70 dobíjecích stanic této sítě, kde budou moci elektromobilisté Lítačkou platit. Používání je přitom velmi jednoduché – stačí si svoji Lítačku (kartu pro cestování MHD v Praze) zaregistrovat v klientském centru Pražské energetiky. Uživatel pak platí 10Kč měsíční paušál za vedení účtu a 2,5 Kč za odebranou kWh na nabíjecí stanici. Pokud uživatel bude stát na nabíjecí stanici déle než 2 hodiny, bude platit i za strávený čas. „Chceme aby nabíjecí stanice sloužily jako nabíječky, ne jako parkoviště.

Elektromobilita je jednou z klíčových priorit koncepce Smart Prague 2030, která má za cíl podporovat čistou, sdílenou, inteligentní a samořídící mobilitu budoucnosti. Hlavní město Praha proto chystá posílit stávající síť nabíjecích stanic. Do konce roku 2019 bude v pražských ulicích vybudováno 50 rychlonabíjecích a 9 středně rychlých nabíjecích bodů. Touto výstavbou dojde ke zpětinásobení stávajícího počtu rychlonabíjecích stanic na území Prahy.

Koordinaci projektu dostala na starost společnost Operátor ICT, která v metropoli zastřešuje zavádění Smart Cities technologií. „Stávající síť nabíjecích stanic nebyla v Praze dostatečná pro očekávaný rozvoj elektromobility. V tomto směru má Praha oproti jiným evropským metropolím co dohánět. Jsem proto ráda, že jsme se v rámci konceptu Smart Prague rozhodli toto zpoždění Prahy s jinými evropskými městy dohnat. Velkou příležitost spatřuji v dobré přípravě dobíjecí infrastruktury,“ dodala primátorka.

Diskuze ke článku
Šerý
Je zajímavé, že se zase jedná co bude v Praze. To je snad stát ve státě? Jiné oblasti republiky vás asi nezajímají co ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze