Nissan nabídne pilotované řízení. O co přesně jde?

  • Nissan Qashqai v příštím roce nabídne autonomní jízdu v jednom dálničním pruhu
  • Plně automatické řízení Nissan slibuje na rok 2020

Další velký krok na cestě za automatickým řízením se chystá udělat Nissan. Již příští rok chce v Evropě umožnit Nissanu Qashqai autonomní jízdu v jednom pruhu v dálničním provozu. Bude se jednat o první automobil Nissan, který se bude na starém kontinentu prodávat s technologií pilotovaného řízení.

Za celým systémem, jenž nese název Piloted Drive 1.0, stojí tisíce hodin zkoušek. Samozřejmostí je hned několik snímačů, které se starají o bezpečí posádky i okolí. Stejně jako další automobilky, i Nissan vzhlíží k roku 2020, kdy chce na trh uvést modely se schopností plně autonomní jízdy.

Nissan Qashqai

Japonská automobilka chce vše uvolňovat postupně. Zmíněný systém příští rok nabídne autonomní jízdu v jednom dálničním pruhu. Později se dočkáme jízdy ve více pruzích. Práce probíhají i na systému „inner-city“, který zvládne bez zásahu řidiče bezpečně projíždět křižovatkami.

Nissan Qashqai

Předseda představenstva společnosti Nissan Europe Paul Willcox na ženevském autosalonu uvedl: „Nissan Qashqai měl na trhu vždy roli průkopníka. Je tedy nasnadě, aby zákazníci už v roce 2017 okusili možnosti budoucí mobility právě s tímto oceňovaným crossoverem. Je to vůz, který lidé milují. Je to vůz, kterému lidé věří. Je to průkopník segmentu crossoverů a od roku 2017 bude razit cestu k modelové řadě vozů s technologií autonomní jízdy. Ano, opět chceme technologie obvykle vyhrazené pouze pro prémiové vozy zpřístupnit milionům zákazníků.“

Zdroj: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze