Nejrychlejší verze Tesly Model X strčila svým zrychlením do kapsy i Bugatti Veyron SS

Nejrychlejší verze Tesly Model X strčila svým zrychlením do kapsy i Bugatti Veyron SS
Fotografie: Tesla
  • Tesla dokázala zajet čtvrt míle za 9,83 sekundy
  • Cílovou rovinku protnul Model X Plaid rychlostí 236 km/h

Tesla vyrábí skutečně rychlá auta a nedávno představený Model X Plaid dokazuje, že i velké rodinné SUV dokáže na běžné silnici zatopit nejednomu supersportu. Nyní se na svět dostalo další rychlostní měření, o kterém informuje tesmanian.com. Díky tomu můžeme vidět, jak se pěkně těžký elektromobil (2,4 tuny) ve sprintu směle vyrovná extrémně rychlému Bugatti Veyron Super Sport. I když Tesla na svých stránkách uvádí zrychlení z 0 na 96 km/h v čase 2,5 sekundy, ve skutečnosti jsou hodnoty ještě o něco lepší.


Vůz ve videu předvedl působivý výkon a čtvrt míle zajel za rekordních 9,83 sekundy. Cílovou rovinkou projela Tesla rychlostí 236 km/h. Srovnávané Bugatti Veyron ve verzi SS přitom tuto disciplínu zvládlo v čase 9,9 sekundy. Do jeho kabiny ale jen těžko posadíte více než dva cestující, zatímco do Tesly se jich vejde klidně i pět. Už dříve se přitom ukázalo, že Tesla Model X je pekelně rychlá i v případě, že její baterie nejsou nabity na 100 %. I s kapacitou 65 % totiž zvládla zrychlení z 0 na 96 km/h v čase 2,3 sekundy. Díky tomu je rychlejší než třeba monopost Formule 2 s časem 2,9 sekundy. Aktuálně si Tesla může troufnout i na samotnou královskou třídu Formule 1. V tomto případě se totiž její jezdci dočkají zrychlení z 0 až 96 km/h v čase 2,6 sekundy.


Tesle se tak podařilo vyrobit opět něco neskutečného. Zatímco Model S Plaid dokáže ve sprintu porazit cokoliv až na Lucid Air Dream Edition, o něco praktičtější Tesla Model X ve své vrcholné specifikaci dokazuje, že ani s tímto elektromobilem si není radno zahrávat. Otázkou je, co způsobí příchod Tesly Roadster druhé generace. Ta slibuje zrychlení z 0 na 96 km/h na hranici dvou sekund, což je zatím pro mnoho z nás nepředstavitelná hodnota.

Technické parametry Tesla Model X Plaid

KonstrukceSUV, 5 036 × 2 017 × 1 684 mm, 2 533 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon752 kW, 1 020 koní, točivý moment: 755 Nm
Baterie102,4 kWh (93,7 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 150 kW, palubní: 17 kW, konektory: Supercharger, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 14,9 kWh / 100 km, dojezd: 561 km
Cena od3 551 900 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze