Nastal čas, aby policie usedla do elektromobilů? V USA už ano

Nastal čas, aby policie usedla do elektromobilů? V USA už ano
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Americká policie čím dál častěji přesedá do elektromobilů, často jde o Tesly
  • Motivy jsou nejen ekologické, ale i ekonomické, lze tak ušetřit tisíce dolarů ročně
  • Ruku v ruce jde výstavba nabíjecí infrastruktury, využitelné i pro veřejnost

Na málokterou problematiku panují tak rozdílné názory. Jedni policejní elektromobily vynášejí pro jejich ekologický a tichý provoz plus nadstandardní dynamiku, druzí oponují, že celodenní ostré nasazení zkrátka zatím nemají dost energie a jsou drahé. Pravdou ale je, že strážníci ve velkých městech už elektrická vozítka dávno používají, česká policie osedlala (se zatím rozporuplnými odezvami) první Hyundaie Ioniq a také že výše zmíněné nevýhody časem slábnou. Přesto ve službách státní policie zatím vídáme elektromobily zřídka, to se spíš občas doslechneme o nějakém tom Lamborghini, Porsche nebo Ferrari s modrými majáky. Jde to však i jinak, byť zatím jen s externí podporou. Jeden takový příběh z východu USA přinesl server cleantechnica.com.


Elektromobily ve službách policie (často jde o Tesly) jsou čím dál častějším jevem. Například stanice v Bargersville (Indiana) dostala Teslu Model 3. Tamější úřady očekávají, že jim toto rozhodnutí ušetří za šest let celkem 450 000 Kč. Problémů s dojezdem se tamější orgány zřejmě nelekly a naplno si užívají čistý a tichý provoz. Zato zločinci mají problém; aby zmizeli hlídce v Tesle Model 3, budou potřebovat pořádně rychlé únikové vozidlo. Zejména pokud si policisté vybrali model Performance se zrychlením z 0 na 100 km/h za 3,2 s a nejvyšší rychlostí 261 km/h.

Třináctitisícové městečko Ipswich, ležící na ústí stejnojmenné řeky do Atlantského oceánu, je na severoamerické poměry nezvykle honosné, klidné a historické (481 let). Založili jej angličtí kolonisté a duch staré vlasti tu přežívá dodnes. Ať už v nezvyklé koncentraci hodnotných historických staveb ve viktoriánském stylu, či v pokrokářském smýšlení zdejších obyvatel. Ti si také dali za úkol žít v čistším prostředí a snížit spotřebu energie do pěti let o 20 %. To bylo jednou z podmínek, aby byl Ipswich v únoru certifikován jako „Green community“. Místní úřady to vzaly zgruntu. Místní policejní oddělení dostalo pro změnu prostornější Teslu Model Y. Tamější šerif Paul Nikas, který ji dostal k užívání místo Fordu Taurus, si ji nemůže vynachválit. Tím to ale neskončilo. Radnice začala nahrazovat i svá služební vozidla ekologičtějšími alternativami. Odbory technické správy, bezpečnosti a stavební dostaly Chevrolety Bolt, manipulaci v garážích technických služeb dostal na starost bateriový vysokozdvižný vozík Hyster. Manažer oddělení elektrického osvětlení pak používá Toyotu RAV4 PHEV. Tato změna by měla ročně ušetřit několik tisíc dolarů provozních a servisních nákladů a samozřejmě také omezit zátěž životního prostředí. Radnice také vybudovala celkem čtyři nabíjecí místa s výhledem na další, až se podaří zajistit jejich financování. Jejím cílem je do roku 2040 zcela vymýtit fosilní paliva z komunálních služeb.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze