Musk si prosadil odstranění radarů v Teslách, i když byla většina inženýrů proti

1
Musk si prosadil odstranění radarů v Teslách, i když byla většina inženýrů proti
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Zaměstnanci Tesly Elona Muska varovali před riziky spojenými se sníženou bezpečnostní provozu
  • Po odstranění radarů údajně skutečně stoupla míra nehodovosti
  • Elon Musk naznačil záměr přejít na vizuální rozpoznávání již v roce 2018

Vozy Tesla se dlouhodobě řadí k nejvyspělejším v oblasti autonomního řízení, k čemuž využívají kromě pokročilého softwaru také celou řadu senzorů. Pro mnohé tak bylo dřívější oznámení Elona Muska, že chce do budoucna z vozidel odstranit radary, přinejmenším mírně kontroverzní. Dle washingtonpost.com, na který odkazuje electrek.co, stejně kontroverzně přijali toto oznámení i samotní inženýři pracující v Tesle.

V roce 2021 oznámený záměr Muska odstranit z vozidel radary (i když naznačil plány na rozpoznávání pouze na základě kamer již v roce 2018, viz přiložený tweet) v rámci přechodu na tzv. přístup Tesla Vision, který má k rozpoznávání silnice a objektů na ní a v jejím okolí využívat kamer a neurálních sítí, měl vcelku rozsáhlé následky. Podle bývalých zaměstnanců se snažili inženýři přesvědčit Muska o tom, že může mít takovéto rozhodnutí vliv na bezpečnost provozu, což se později údajně skutečně ukázalo jako pravda. Kromě inženýrů a testovacích řidičů přitom zaznamenali navýšení případů nehod i jiní experti na bezpečnost provozu na silnicích a také zástupci různých úřadů.


K prvnímu odstraňování radarů v přední části vozu došlo přitom již v roce 2021, o rok později Tesla začala odstraňovat ultrazvukové senzory, v letošním roce jsou však nové vozy se systémem Hardware 4 osazeny zcela novým radarem i více kamerami.

Diskuze ke článku
Martin
Martin
Elon Musk bude zřejmě problematická osobnost. Poněkud nechápe, že radar je lepší než kamera. No nechtěl bych s takovým člověkem pracovat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze