MAN zahajuje sériovou výrobu plně elektrického autobusu Lion City E

MAN zahajuje sériovou výrobu plně elektrického autobusu Lion City E
Fotografie: MAN
  • Na výběr jsou dvě verze s odlišnou délkou
  • Elektrobus se vyrábí ve stejné továrně jako jeho spalovací verze

S blížícím se koncem letošního roku zahájila společnost MAN sériovou výrobu svého prvního elektrobusu. S informacemi přichází insideevs.com. Nový autobus bude vyráběn v závodě v polských Starachowicích. Z počátku se na trh dostala 12metrová verze MAN Lion City E, po které bude v první polovině roku 2021 následovat 18 metrů dlouhá kloubová verze MAN Lion's City 18 E.

První vyrobené kusy zamíří do služeb veřejné dopravy v Hamburk-Holstein (VHH), přičemž do konce roku bude dodáno celkem 17 vozidel. Dalším zákazníkem je firma Nobina Sverige AB, která si objednala 22 vozidel pro švédské město Malmö. Plně elektrická verze autobusu se vyrábí společně s klasickými spalovacími verzemi na stejné lince. Tím pádem bylo při stavbě továrny vyžadováno značné integrační úsilí.

Při hledání způsobů, jak plně integrovat výrobní sekvenci do stávajícího nastavení, se hodně uvažovalo. Koneckonců, u elektrického autobusu je přibližně z 30 až 40 % odlišná karoserie ve srovnání se spalovací verzí. K tomu se přidává elektrický pohon, baterie a další vysokonapěťové komponenty. V rámci procesu přípravy výroby ve Starachowicích bylo nutné zakoupit nové systémy nebo upgradovat stávající. Současně s tím muselo zhruba 3 500 zaměstnanců projít rozsáhlým školením.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze