Lotus představil sportovní SUV Eletre. Nabídne 600 koní a dojezd 600 km

Kompletní představení
Lotus představil sportovní SUV Eletre. Nabídne 600 koní a dojezd 600 km
Fotografie: Lotus
  • Jedná se o první čistě elektrické SUV s logem Lotus
  • Na nabití ujede okolo 600 km
  • Standardem bude bohatá výbava a pohon všech kol

Tak jsme se konečně dočkali. Lotus představil světu svůj první elektromobil s karoserií SUV, který se bude snažit být tou nejlepší volbou pro náročné řidiče. Informuje o něm techcrunch.com a soudě dle technických informací se nejedná o žádného drobka. Na délku Lotus Eletre přesahuje hranici 5 metrů, do šířky měří přes 2,1 metru a snad jen výška 1,6 metru je náznakem jisté sportovnosti. Novinka vyjede na platformě Electric Premium Architecture (EPA), kterou využijí i další plánované vozy Lotus. Ty mají přijít do roku 2025 a má se jednat o tři elektromobily. Nejdůležitějšími trhy pro Lotus Eletre se stanou USA a Čína, v níž bude k dispozici varianta s výhradně 4 sedadly. Ostatní trhy naopak dostanou klasické provedení, které by mělo pojmout 5 cestujících.

Eletre nabídne 800V architekturu, která umožňuje rychlé nabíjení bez degradace baterie. Základem se stane verze se dvěma elektromotory, které dohromady poskytnou výkon 600 koní. Díky tomu není překvapením, že za pomoci pohonu všech čtyř kol zrychlí tento krasavec z 0 na 96 km/h za tři sekundy. Baterie má 100 kWh a vůz by měl plně nabitý ujet okolo 600 km. O následné nabití se postará možnost připojit DC konektor, skrze který půjde do vozu dostat energii výkonem až 350 kW. Elektrická novinka se má vyrábět v novém závodě v čínském Wu-chanu, který zvládne vyrobit 150 tisíc automobilů ročně.

V rámci výbavy můžeme očekávat kamerový systém, který nahrazuje klasická zpětná zrcátka, autonomní systém řízení využívající LiDARy, bezdrátové aktualizace softwaru nebo 4 jízdní režimy, včetně jednoho pro jízdu mimo zpevněné silnice. V každém režimu se pak dodatečně upraví řízení, nastavení tlumičů, pohonné jednotky a odezva plynového pedálu. Kdo by si pak liboval v příplatcích, bude si smět zakoupit až 23" kola, podvozek s možností změny světlé výšky i aktivní řízení zadní nápravy. K prvním zákazníkům by měl Lotus Eletra dorazit počátkem roku 2023, přičemž cena se zatím odhaduje přes 3,6 milionu korun s DPH.

Technické parametry Lotus Eletre Eletre

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 5 103 × 2 135 × 1 630 mm, ? kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon450 kW, 612 koní, točivý moment: 750 Nm
Baterie112 kWh (107 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 350 kW, palubní: 22 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 600 km
Cena od
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze