Lidl se opřel do výstavby ultrarychlých nabíječek. Bohužel ne v ČR

Lidl se opřel do výstavby ultrarychlých nabíječek. Bohužel ne v ČR
Fotografie: Lidl
  • Jedná se o nejvýkonnější nabíjecí stanici od Lidlu
  • Nabíjecí místo je zastřešené a nabízí mnoho parkovacích míst

Na konci minulého roku došlo ve Francii k velkému pokroku v otázce podpory elektromobility. Velkou zásluhu má především obchodní řetězec Lidl, který v minulém roce zpoplatnil nabíjení v rámci českého trhu. Nyní se povedlo ve francouzském městě Villefranche-sur-Saône otevřít první nabíjecí místo, kde půjde nabíjet až 13 elektromobilů. Na místě se nachází nabíječka, která umožní nabíjení výkonem až 360 kW! To znamená, že hlavně u elektromobilů podporujících ultrarychlé nabíjení půjde dočerpat dojezd 350 km v čase okolo 15 minut. Aktuálně se tak jedná o nejvýkonnější nabíjecí stanici, kterou kdy Lidl postavil.

Aktuálně Lidl nabízí 2 300 nabíjecích míst u více než 500 svých supermarketů po celé Evropě. Řetězec pokračuje v rozvoji udržitelné mobility a zpřístupnění nabíjecích stanic co největšímu počtu uživatelů elektromobilů. Nové nabíjecí místo je vybaveno fotovoltaickými panely na střeše, která kryje každé z nabíjecích míst. Kromě 360kW nabíječky půjde využít čtyři nabíjecí stanice s výkonem 22 kW. Další čtyři elektromobily dostanou šanci využít nabíjení DC proudem o výkonu 90 kW. Zbytek míst patří pěti přípojkám HPC s výkonem od 180 do 360 kW. Cena za nabíjení přitom není nikterak vysoká. Za pomalejší AC nabíjení bude účtováno 0,20 eur za kWh a 0,40 eur za kWh v případě rychlejšího DC nabíjení.

Obyvatelé města Villefranche-sur-Saône se přitom nemusí spoléhat jen na otevírací dobu obchodu. Nově otevřené nabíjecí místo je totiž otevřené 24 hodin denně. Platba je možná přes QR kód nebo mobilní aplikaci Lidlu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze