Levitující DeLorean z filmu Návrat do budoucnosti spatřen k prodeji na eBay

Levitující DeLorean z filmu Návrat do budoucnosti spatřen k prodeji na eBay
  • Nejvyšší možná rychlost je přibližně 50 km/h při jízdě na vodě
  • 10 % výtěžku z prodeje bude určeno nadaci Michaela J. Foxe
  • Ta má za cíl vytvořit lék proti Parkinsonově chorobě

Pamatujete si ještě stroj času neboli DeLorean DMC-12 z filmu Návrat do budoucnosti? Jeho vylepšená replika se nyní objevila na aukčním serveru eBay. Spíše než na silnici ho však budete vídat na vodě – jedná se totiž o vznášedlo.

Jeho tvůrce Matt Riese strávil několik let konstrukcí tohoto unikátního vozidla. Vše začalo kampaní na crowdfundingovém serveru Kickstarter, kde se mu podařilo vybrat šest tisíc amerických dolarů na nastartování projektu. Nyní je projekt dokončen a auto může být vaše za 45 000 amerických dolarů (přibližně 1,2 milionu korun). Zájemci navíc udělají dobrý skutek, když 10 % výtěžku poputuje nadaci Michaela J. Foxe, která se snaží vytvořit lék proti Parkinsonově chorobě.

DeLorean vznášedlo

Tvůrce uvádí, že se nejedná o pouhý DeLorean přimontovaný na vznášedlo, ale plně funkční umění. Vozidlo je postaveno na základě nákresů univerzálního vznášedla UH-13PT, díky čemuž mohl tvůrce sestrojit základní konstrukci potřebnou pro správné fungování vznášedla. Všechno ostatní si však Matt Riese upravil podle potřeb včetně šasi automobilu, které je tvořeno z polystyrenu s povrchovou úpravou ze skleněných vláken a slušivou stříbrnou metalízou.

DeLorean vznášedlo

Vznášedlo se může pohybovat nad téměř jakýmkoliv povrchem ve výšce 15 až 20 centimetrů. Vznášet se tak můžete nad vodou, ledem, sněhem, pískem a klidně i asfaltem. Výkon mu dodává motor se 17 kilowatty, který roztáčí 36palcový větrák. Ten pohání vozidlo kupředu. Pod podvozkem se skrývá další větrák, tentokrát o velikosti 24 palců, který se stará o to, aby se vznášedlo udržovalo nad zemí. Nejvyšší možná rychlost je tak přibližně 50 km/h při jízdě na vodě. Dejte nám vědět do komentářů, jak se vám levitující stroj času líbí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze