Kolik máme v ČR nabíjecích stanic a kolik jich do roku 2022 přibude?

4
Kolik máme v ČR nabíjecích stanic a kolik jich do roku 2022 přibude?
  • V současné době je v ČR 450 nabíjecích stanic
  • Jen do roku 2020 jich vyroste dalších 183

Počet nabíjecích stanic v České republice je velmi diskutované téma. Setkat se můžete i s dohady, co by vlastně mělo být dříve? Jestli široká nabídka elektromobilů, nebo vybudovaná infrastruktura. Současná situace vypadá tak, že koupit si elektromobil můžete hned od několika automobilek a další modely budou neustále přicházet. A rostou i nové nabíjecí stanice.

Nabíjecí stanice ČEZ ve Vysokém Mýtě

V současné době máme cca 450 nabíjecích stanic. Společnost ČEZ má cca 75 nabíjecích stanic, PRE do celkového počtu přispívá 69 kousky a 40 jich má E.ON. Už v příštím roce však díky fondu CEF (Connecting Europe Facility) vyroste 149 nových nabíjecích bodů a 10 ultrarychlých nabíjecích stanic. Ve stejném roce v České republice bude mít hned 24 nabíjecích stanice IONITY. A to nemluvíme o MOLu, který bude své nabíjecí stanice otevírat také.

Zmínit bychom se měli také o roce 2022, kdy díky dotacím OPD (Operační program doprava) vznikne dalších 375 rychlonabíjecích stanic. To rozhodně není málo. Osobně si myslím, že už dnes se s elektromobilem dá snadno fungovat. Pokud tedy nejste zrovna obchodník, který potřebuje jezdit po celé republice a nabíjení by ho zdržovalo. Pokud však nyní máte strach z nedostatku nabíjecích stanic, tak, jak jste si mohli přečíst, stačí vydržet pár let a strach už nebude na místě. Popřípadě můžete využívat naší mapu nabíjecích stanic, pro pohodlnější cestování elektromobilem.

Diskuze ke článku
Václav
Z pohledu budoucnosti nejde jen o hustotu nabíječek, ale i o rychlost nabíjení. Další generace elektromobilů již využijí 350 kW nabíjení. V roce 2022 už budou 50 kW trapně pomalé.
Roman
Už teď je to v pohodě. Jezdím už 2roky a v průměru potřebuju 6kWh na den.
Ornyl
Příšerný optimismus - lidé nemají na sílištích i v menšícm městech parkovací místa a kde budou nabíječky? Pro lidi v panelácích je to zcela nerrálné!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze